Bolile neinfectioase ale hamsterilor

Durata de citire: < 1 minut

Sunt descrise la hamsterul auriu sirian o serie de boli neinfeclioase, dintre care menţionăm :
Muşcăturile, consecinţă a caracterului agresiv al hamsterului, sunt relativ frecvent întâlnite ca urmare a încăierărilor ce au loc între masculi cu ocazia montei sau între femele şi masculi în cazul cuplării sexuale inoportune (când femela nu acceptă masculul) ori între femelele cu pui, aflate în aceleaşi cuşti.
Plăgile rezultate din muşcături se contaminează adesea cu germeni patogeni, astfel că animalele în cauză trebuie tratate local şi general cu antibiotice şi respectiv sulfamide.
Patologia senilităţii la hamster a constituit obiectul unor cercetări minuţioase. Astfel, au fost identificate la hamsterii bătrîni frecvente cazuri de amiloidoză. In alt caz, examinîndu-se două loturi de hamsteri bătrîni se constată fibroza ficatului în 26% şi respectiv 33% din animale ; chişti hepatici la 7o% şi 27% subiecte ; hemoragii abdominale la 29%  şi 43% ; ascite la 10% şi 12% ; atrofia gonadelor la 37% şi 45% din animalele investigate.
Tot astfel, cu ocazia examinării plasmei sîngelui la hamster, s-a constatat că raportul albumină/gamma-globulină creşte o dată cu vîrsta şi că adesea el se corelează cu patologia hepatorenală a animalelor bătrîne.
Anomalii spontane ale aparatului urogenital au fost semnalate la mutanta de „hamster bălţat”, iar o polimiopatie primară generalizată asociată cu otită internă şi necroză cardiacă a fost constatată sporadic la hamsterii aurii sirieni.

Call Us