CHOW-CHOW

Durata de citire: 2 minute

 
CHINA
Acest câine descinde din lupul Nordului şi aparţine familiei spitzilor. Este o rasă veche chinezească, cunoscută de peste 2 000 de ani, fapt dovedit de basoreliefurile chinezeşti care prezintă scene de vînătoare cu aceşti câine. Chow-Chow trăia în temple şi era investit cu misiuni religiose, pentru alungarea spiritelor rele. Cărăuşii chinezi îl foloseau la paza şlepurilor şi a căruţelor. Numeroşi chinezi făceau comerţ cu blana lui bogată, pe care o vindeau pe pieţele europene, sub diferite denumiri fanteziste, iar carnea o consumau, fiind considerată o delicatesă. În Europa a apărut în anul 1880, în Anglia, unde a fost apoi crescut şi selecţionat, devenind repede un câine de lux foarte apreciat în întreaga Europa cât şi în S.U.A.
Chow-Chow, împreună cu Shar-Pei, un câine de luptă, ciudat ca înfăţişare, cu corpul plin de cute, veche rasă de origine chineză astăzi aproape dispărută, sunt singurele rase de câini din lume cu limba de culoare albastru-violet. Chow-Chow se diferenţiază de ceilalţi câini prin forma labelor membrelor din spate care sînt asemănătoare cu acelea ale pisicii — labe rotunde.
Este un câine de tipul spitz, de mărime mijlocie, nobil, cu constituţie robustă, compactă, cu capul foarte puternic, craniul larg şi plat, nasul întotdeauna negru, mare şi lat, botul nu prea ascuţit, potrivit de lung. Ochii sunt mici, migdalaţi, de culoare închisă. Are o cută verticală pe frunte. Urechile sunt mici, ascuţite, uşor rotunjite, purtate drept şi prinse în faţă, în dreptul ochilor. Gâtul este puternic, plin şi puţin curbat, trupul viguros, pieptul adânc şi lat, spatele scurt, drept şi puternic, şalele solide. Picioarele din faţă sînt perfect drepte, de lungime medie, cu o bună osatură; cele posterioare sunt musculoase şi puternice, cu jaretul bine coborît şi perfect drept. Coada este ataşată sus şi purtată rulat deasupra spatelui, acoperită cu un păr bogat. Părul este abundent, des şi drept, cu puf moale şi lucios. Are o coamă bogată, blana foarte frumoasă, stufoasă.
Există şi o varietate de Chow-Chow, numit Smooth Chow, cu păr scurt. Este mai puţin răspândit.
Chow-Chow este un câine nu prea sociabil, demn, care aminteşte, prin comportarea lui, de un mandarin chinez. Este devotat stăpânului şi agresiv cu străinii.
Excelent câine de însoţire, un foarte bun paznic. Este folosit şi la vânătoarea de samur.
Înălţimea :
M. minim 45,5 cm
F. minim 45,5 cm
Greutatea :
M. 20—25 kg
F. 18—20 kg
Culoarea părului :
Negru complet; roşcat-albăstrui-arămiu; alb sau crem
 

Call Us