CIOBANESC GERMAN

Durata de citire: 3 minute

qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqDeutscher Schaferhund
GERMANIA
Este rasa cea mai numeroasă, mai cunoscuta şi mai răspândită în întreaga lume, Ciobănescul german fiind, datorită calităţilor sale şi al posibilităţilor de folosire, cel mai polivalent câine. Veche de peste 6000—7000 de ani, rasa are un şir lung de strămoşi, începînd cu Ciobănescul persian care, la rândul său, descinde din „Canis familiaris matris optimae”. (Pe baza asemănării vagi fenotipice cu lupul, Ciobănescul german este larg cunoscut sub denumirea populară, greşită, de Câine-lup). Rasa a fost fixată de abia în anii 1884—1899, când s-a început creşterea selecţionată a Ciobănescului german de astăzi de către căpitanul de cavalerie Max von Stepanitz care, printr-o selecţie perseverentă şi din ce în ce mai fină, reunind toate calităţile rasei a făcut din Ciobănescul german un tip perfect de câine, devenit rasa naţională a Germaniei. Unii autori îi atribuie, greşit, o origine alsaciană.

Ciobănescul german este un atlet, cu corp perfect armonios, de mărime puţin superioară celei mijlocii, uşor alungit, robust, cu musculatură foarte bine dezvoltată, cu osatură puternică, cu spatele scurt, drept şi rigid, cu gâtul puternic şi musculos. Capul este proporţionat, uşor alungit şi „uscat”, fruntea foarte puţin bombată, destul de largă, craniul puţin mai lat între urechi; botul în formă de pană este proporţional cu craniul; dantura este foarte puternică, incisivă, închizîndu-se în foarfecă; ochii de mărime mijlocie, migdalaţi, uşor oblici, de culoare mai închisă decât culoarea părului au o expresie vioaie şi inteligentă; urechile de mărime mijlocie, mai late la rădăcină, cu inserţie înaltă, terminate în vîrf ascuţit sunt purtate drept în sus (puii şi tineretul piână la 4—6 luni poartă urechile atârnate); coada stufoasă, compactă, cu păr des, lungă până la jaret, în formă de sabie puţin arcuită este purtată în jos, niciodată pe spate.
Ciobănescul german se prezintă în trei varietăţi: cu păr scurt, cu păr aspru şi cu păr lung lăţos. Ciobănescul german cu păr scurt, prezentat prima oară la expoziţia de la Berlin în 1889, este reprezentantul cel mai des întâlnit al rasei ; părul de protecţie este scurt, des, drept, aspru şi bine culcat pe corp; pe gât părul este ceva mai lung şi mai tare, pe spate şi picioare are 5 cm lungime.
Considerînd că părul lung, lăţos nu constituie un strat protector, necesar pentru păstrarea rezistenţei şi vigorii câinelui, standardul rasei exclude Ciobănescul german cu păr lung de la reproducţie.
Cu toată robusteţea sa, Ciobănescul german are o înfăţişare elegantă, impunătoare şi atrăgătoare, cu mers întins, spornic de trăpaş. Este puternic, rezistent, vioi, cu un foarte bun simţ olfactiv, cu nervi solizi, întotdeauna gata de luptă, caracter ferm, este foarte ager, şi foarte vigilent, deosebit de curajos, incoruptibil, devotat ; creează o imagine armonioasă de nobleţe şi forţă naturală care inspiră respect. Tratează cu indiferenţă animalele şi oamenii străini atâta timp cât aceştia nu prezintă semne de agresivitate. Se dresează uşor. Este un colaborator activ şi inteligent al omului, îndeplinind, graţie instruirii, sarcina fixată de acesta. Cu o mare uşurinţă de adaptare la orice situaţie, cu un simţ înnăscut al datoriei este gata să facă orice cu cea mai mare plăcere şi bucurie.
Reprezentantul nr. 1 al raselor utilitare, Ciobănescul german este cel mai bun câine de pază-apărare, de ocrotire şi însoţire, folosit în poliţie — câine poliţist, în armată — câine de legătură şi în alte misiuni, paznic la graniţă, paznic al turmelor de vite, al locuinţelor şi fermelor, al vieţii şi avutului omului ; bun conducător al orbilor şi celor cu alte dizabilităţi ; un foarte bun însoţitor, folosit în munţi la salvarea oamenilor de sub avalanşe, la găsirea şi salvarea oamenilor îngropaţi sub dărâmăturile cutremurelor, sau din locuinţele incendiate, la descoperirea drogurilor, sau al gazelor scăpate din conducte, este prietenul viteaz şi fidel al tuturor copiilor din lume.
Rezistenţa nervoasă, fidelitatea, vigilenţa, incoruptibilitatea, curajul, combativitatea şi agresivitatea decisivă la necesitate, forţa naturală îmbinată cu o deosebită inteligenţă şi agilitate îi permit, atât fizic cât şi psihic, să se manifeste cu deplin randament în toate domeniile de utilizare ale speciei canine.
 
Inălţimea :
M. 60—65,  ideal 62,5 cm,  F. 55—60, ideal 57,6 cm
Greutatea :
M. 32—35 kg F. 25-28 kg
Culoarea părului:
Complet negru; negru cu zone uniform brune, maronii, roşcate, galbene, gri-fer, cenuşiu.

Call Us