Copiii care cresc cu animale in casa au un risc mai mic de alergii si obezitate

Durata de citire: 2 minute

Persoanele care au inca nevoie de motive pentru a primi in casa un animal de companie s-ar putea lasa convinse mai usor de concluziile unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori americani.
Potrivit specialistilor, copiii care provin din familii in care sunt prezente animale au niveluri mai mari din doua tipuri de bacterii „bune”, asociate cu un risc scazut de alergii si obezitate, informeaza Science Daily.
Potrivit cercetarii efectuate la Universitatea Alberta din Statele Unite, condusa de Anita Kozyrskyj, epidemiolog pediatru si unul dintre cercetatorii de marca in studierea microbiomului, copiii din familii cu animale de companie – dintre care 70% erau caini – aveau un sistem imunitar mai puternic datorita microorganismelor care traiesc in tractul digestiv.
Concluziile echipei lui Kozyrskyj, care a studiat testele efectuate pe mostre colectate de la copii, in cadrul studiului „Canadian Healthy Infant Longitudinal Development” realizat timp de doua decenii, demonstreaza o incidenta mai mica a astmului in randul copiilor care au crescut alaturi de caini.
Potrivit teoriei oamenilor de stiinta, expunerea la mizerie si bacterii in primele stadii de viata – spre exemplu, la cele prezente pe blana cainelui sau pe labele acestuia – poate contribui la dezvoltarea precoce a imunitatii.
Echipa lui Kozyrskyj, formata din 12 specialisti, a investigat efectul expunerii la animale a bebelusilor pana la trei luni de viata manifestat prin cresterea efectivului a doua bacterii – Ruminococcus si Oscillospira – asociate cu reducerea alergiilor si obezitatii.
„Abundenta acestor doua bacterii a fost de doua ori mai mare cand in casa era prezent un animal”, a subliniat Kozyrskyj, potrivit sursei citate. Aceasta sustine ca expunerea la animalele de companie s-a demonstrat ca influenteaza microbiomul in mod indirect in timpul sarcinii – manifestandu-se de la caine la mama si apoi la fat – si in primele trei luni de viata ale bebelusului.
De asemenea, cercetarea a aratat ca schimbul de bacterii ce stimuleaza sistemul imunitar se desfasoara si in cazul unor situatii despre care se stie ca pot reduce imunitatea copiilor – lucru demonstrat in studiile precedente efectuate de Kozyrskyj – si anume nastere prin cezariana, administrarea de antibiotice in timpul nasterii si absenta alaptarii la san.
In plus, cercetarea sugereaza ca prezenta animalelor de companie in casa reduce posibilitatea de transmitere a infectiei cu streptococ vaginal de grup B (GBS) in timpul nasterii, ce cauzeaza pneumonie la nou-nascuti si este prevenit prin administrarea de antibiotic mamelor.
Este prea devreme pentru a preconiza unde pot duce aceste concluzii, insa Kozyrskyj nu exclude posibilitatea dezvoltarii unor medicamente preventive pentru alergii si obezitate sub forma unui „supliment cu aceste microorganisme, asemanator modului in care s-a procedat cu probioticele”, dupa cum a explicat ea.


Call Us