Cum îţi alegi câinele care ţi se potriveşte?

Durata de citire: 3 minute

Înainte de a-ţi lua un câine, trebuie să îţi pui nişte întrebări.  Asta pentru că toţi câinii au anumite nevoi care vor dura o viaţă.
Un câine depinde de stăpânul lor uman, care trebuie să-l îngrijească şi să-l iubească.
Această dependenţă este răsplătită de către câine cu un devotament necondiţionat şi o afecţiune enormă.
Un câine devine foarte repede un membru al familiei şi trebuie să fie în stare să se conformeze cu stilul de viaţă al familiei respective. Dacă este o rasă nepotrivită, adusă în casă din greşeală, şi nu reuşeşte să fie la înălţimea aşteptărilor tale, atunci în loc de a deveni un membru iubit al familiei, va deveni o povară.
Dacă ai grijă şi alegi atent câinele dintre diferitele rase existente, atunci rezultatul va fi un prieten patruped care îţi va aduce multă fericire. Persoanele cu un temperament coleric nu trebuie să-şi achiziţioneze câini periculoşi sau agresivi, întrucât pornirile agresive ale omului, pe care educaţional el le stăpâneşte, le poate transmite telepatic câinelui, iar acesta fără nici o comandă poate ataca un om sau animal.
Când veţi alege un câine pentru o anumită utilitate, trebuie să fiţi bine informat asupra aptitudinilor câinelui pe care îl doriţi şi este util să îi achiziţionaţi după ce consultaţi un medic veterinar în vederea recomandării unui exemplar care să fie conform dorinţelor şi să se încadreze în standardul rasei.
Odată achiziţionat câinele dorit, trebuie să acordaţi o atenţie deosebită acţiunilor profilactice ce se execută în vederea prevenirii unor boli infecţioase, pentru a proteja atât sănătatea câinelui cât şi a dumneavoastră.
Indiferent de modul de întreţinere, locul de odihnă destinat câinelui, trebuie să fie ales de aşa manieră, încât să evite, pe cât posibil contactul direct cu gardul dinspre stradă sau cu poarta, deoarece îi menţine într-o stare permanentă de nervozitate, existând riscul să muşte pe oricine intră în raza lui de acţiune.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică zonală şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “CÂINE PERICULOS” pe o plăcuta având dimensiunile de 15-25 cm. Pentru obţinerea unor câini viguroşi, rezistenţi, echilibraţi din punct de vedere nervos, este necesar ca dezvoltarea lor fizică să fie condusă prin antrenamente judicioase, progresive, în funcţie de vârstă şi de rasă.
Este interzisă antrenarea câinilor în vederea dezvoltării agresivităţii cu scopul de a participa la lupte sau alte activităţi ce ar pune în pericol viaţa şi integritatea corporală a unor persoane sau animale.
Dresajul şi antrenamentul câinilor se poate realiza numai în centre special amenajate, stabilite prin hotărâri de către consiliile comunale, orăşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Indiferent de rasa, toţi câinii au nevoie de aer proaspăt şi mâncare, zilnic.  Exerciţiul fizic constituie oactivitate benefica atât pentru câine cât şi pentru stăpân, şi nu poate fi subestimat sau neglijat.
Fiecare câine va avea un carnet de sănătate unde vor fi înscrise vaccinările efectuate, iar în cazul câinilor periculoşi prevăzuţi la art. 1 lit. a) din OUG 55/2002  sterilizarea acestora va fi confirmată în acest document de către medicul veterinar care a efectuat intervenţia.
În timpul jocului sau antrenamentului, evitaţi conflictele cu câinele pentru a nu da ocazia să încerce să îşi impună propria voinţă.

Call Us