Normele de aminoacizi esentiali pentru pasari

Durata de citire: 2 minute

 Substantele hranitoare din nutreturi, pe seama carora pasarile isi acopera necesarul de energie (grasimi, hidrati de carbon si altele) se pot inlocui reciproc. In aceasta actiune, un loc deosebit il ocupa proteinele care nu pot fi inlocuite in procesul de hranire, cu nici un fel de substante nutritive. Proteinele din furaje sunt necesare pentru formarea albuminei organismului, deoarece ele stau la baza vietii si fara acestea nu este posibila obtinerea productiei de carne, oua etc.

La baza proteinelor stau aminoacizii, care indeplinesc in organism rolul de substante active in mentinerea starii fiziologice normale si a productivitatii iar absenta lor partiala sau totala din hrana duce la scaderea productiei si imbolnavirea pasarilor. Problema necesarului de proteine la pasari este complicata, deoarece aici nu este vorba numai de cantitate, ci si de compozitia lor, adica de continutul in aminoacizi, in special aminoacizi esentiali.

Dupa cum se stie in compozitia proteinelor intra peste 20 de animoacizi care participa la formarea substantelor proteice ale organismului. Fiecare specie de animale, fiecare organ isi are proteina sa specifica, care difera printr-un anumit continut de anminoacizi. De aceea este foarte important ca in hrana animalelor sa se dea o astfel de proteina care sa corespunda cerintelor lor.

In privinta folosirii proteinelor exista o mare deosebire intre rumegatoare (bovine, ovine etc) pe de o parte si porcine, pasari pe de alta parte. La primele, cu ajutorul bacteriilor din rumen se pot folosi in metabolism si combinatii simple ale azotului neproteic pentru formarea p[roteinelor proprii, iar notiunea de valoare biologica a proteinelor in acest caz, are o importanta secundara. La porci si pasari, din contra neputand folosi in organism combinatiile simple ale azotului, succesul hranirii lor depinde in intregime de cantitatea si calitatea proteinei, adica de prezenta aminoacizilorcorespunzatori in hrana.

Din totalul de aminoacizi mentionati, este necesar a se face o deosebire intre aminoacizii esentiali, absolut necesari in hrana pasarilor si cei neesentiali pe care organismul ii poate produce singur sau se poate lipsi de ei..

Dintre aminoacizii esentiali cei mai importanti sunt: metionina si cisteina care contin sulf, arginine, histidina, izoleucina, leucina, lizina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina si glicina.

 Normele de proteina bruta si aminoacizi pentru pasari (in g la 100g substanta uscata din ratie).

Aminoacizi

Pui de carne Pui reproductie Gaini ouatoare
0-6 sapt. 6-9 sapt. 0-8 sapt. 8-20 sapt.
Proteina bruta 23 20 20 15 15
L arginina 1.4 1.2 1.2 0.9 0.9
Glicina 1.2 1 1 0.75 0.6
L histidina 0.35 0.3 0.3 0.24 0.2
L. izoleucina 0.7 0.6 0.6 0.45 0.5
L. leucina 1.6 1.4 1.4 1.05 1.2
Lizina 1.2 1 1 0.75 0.5
D.L. Metionina 0.52 0.45 0.45 0.33 0.28
Total aminoacizi sulfurati 0.92 0.8 0.8 0.6 0.53
Fenilalanina 0.8 0.7 0.7 0.53 0.5
Treonina 0.7 0.6 0.6 0.45 0.4
Triptofan 0.23 0.2 0.2 0.15 0.15
Valina 0.92 0.8 0.8 0.6 0.6
Celuloza 5 6 5 7 8-9
Caroten (mg) 2 1.7 1.7 1.5 1.7



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *