Otravirea

Durata de citire: 2 minute

Se produce in urma ingerarii sau inhalarii de substante nocive. Uneori, putem observa usor si imediat otravirea, alteori semnele se observa mai greu si apar mai tarziu. Simptomele otravirii sunt diverse si numeroase; din acest motiv vor fi amintite doar cele intalnite frecvent : salivatie excesiva, scrasniri din dinti, colici, vomitari, diaree, hemoragii diverse, tulburari muculare etc.
Detergentii, medicamentele sub forma de drajeuri sunt tot atat de nocive ca si otravurile, daca sunt lasate la indemana cainelui De aceea este bine sa obisnuim cainele sa nu manace orice si de la oricine, mai ales resturile gasite la intamplare. Daca inevitabilul s-a produs, pana la venirea medicului, trebuie sa acordam cainelui nostru primul ajutor.

Multi considera laptele un antidot universal, dar din pacate laptele de multe ori face mai rau decat bine, deoarece dizolva toxicul care va trece rapid in sange.
Cel mai bine este sa administram un vomitiv. Daca nu avem unul anume, putem folosiapa calduta sarata. Dupa ce cainele vomita, ii putem administra carbune medicinal dizolvat in apa (2-3 lingurite) sau albusuri batute si amestecate cu putina apa (200-300ml). In cazul ingerarii de detergenti, se va administra o solutie de apa cu otet (2 linguri otetla un litru de apa).
Din pacate, efectele otravii de sobolan se observa dupa cateva zile, cand deja toxicul s-a raspandit in organism, iar efectele sunt ireversibile. Alte toxice produc rupturi ale vaselor sanguine si hemoragii in toate organele. Stricnina este toxicul cel mai dur, care produce contractie musculara generalizata, iar dupa aproximativ 30 min de la aparitia semnelor de otravire se instaleaza moartea.
Puterea toxicului asupra organismului este diferit de la un produs la altul, dar mai depinde si de alti factori, cum ar fi: varsta, sexul, gradul de flamanzire, starea de intretinere, starea fiziologica, viteza de patrundere si cantitatea de toxic.
Intoxicatia de orice fel este deosebit de grava si necesita o interventie de maxima urgenta.

Call Us