Trichineloza

Durata de citire: 2 minute

Ce este trichineloza?
Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmita de la animale la om, fiind produsa de un vierme numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preazma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) si porcii.
Cum se pot infesta porcii?
Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumand: resturi de carne de porc infestata, nesterilizata, sobolani vii sau cadavre de sobolani infestati, cadavre de caini si pisici infestate, cadavre si resturi de animale salbatice infestate vanate si pasari dupa jupuire sau date uneori voit in hrana porcilor.
Trebuie mentionat faptul ca, atat la porc, cat si la celelalte animale mentionate mai sus, boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cat si larvele lui nu se vad cu ochiul liber.

Cum se imbolnaveste omul?
Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret sau urs, insuficient fripta sau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata.In aceasta situatie calea de intrare a parazitului in corpul omului se face pe cale digestiva. Ca localizare – in prima perioada, parazitul se gaseste in intestin (ca parazit adult); in a doua perioada a bolii, larvele sunt raspandite pe cale sanguina, in organism, iar in a treia perioada, larvele se fixeaza in diferiti muschi.
Ce masuri trebuie aplicate pentru preintampinarea cazurilor de imbolnaviri la om?
Pentru a se preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci au urmatoarele obligatii:
• in toate cazurile cand taie porci, pentru consum familial sau pentru consum public, nu pot face aceasta operatie fara anuntarea prealabila a circumscriptiei sanitar veterinare teritoriale in vederea efectuarii examenului sanitar veterinar, dupa care se face examenul trichineloscopic.
• examenul trichineloscopic este obligatoriu si pentru carnea de mistret, urs si nutrie.
• examenul trichineloscopic este obligatoriu sa se repete pentru carnea si produsele de carne de porc, mistret, urs si nutrie aduse in piete sau alte locuri autorizate,indiferent daca au fost sau nu examinate la locul de origine.
• carnea, organele si subprodusele provenite de la animale infestate cu Trichinella spiralis se interzic a fi date in consum, si sub directa supraveghere si raspundere a organelor sanitar veterinare vor fi distruse prin ardere sau denaturare si ingropare.
Trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului este conditionata in primul rand de rapiditatea instituirii lui dupa infestare.


Call Us