Variola maimuţelor

Durata de citire: < 1 minut

Monkey-pox şi alte variole umane transmisibile la om
Variola maimuţelor este o boală produsă de un virus variolic înrudit îndeaproape cu cel variolic uman, recunoscută încă din 1959 în mai multe ţări africane, virusul fiind izolat şi de la rozătoare, păsări şi unele mamifere superioare.
Mai sensibili la contaminare sunt copii, îndeosebi în localităţile din zonele împădurite.
• Simptomatologia bolii la animale – aparţia unor erupţii cutanate unice diverse forme şi stadii, cu frecvenţă mai mare în zona palmară a mâinilor şi tălpilor picioarelor, uneori ele devin ombilicate şi se acoperă de cruste, ce cad după 8-10 zile, lăsând mici cicatrici.
• Manifestările bolii la om – simptomele clasice ale variolei. Persoanele receptive la boală nu au fost vaccinate antivariolic şi au provenit din sate izolate din zonele păduroase, tropicale, zone umede unde sunt populaţii mari cu maimuţe.
Stomatita papuloasă a bovinelor, afectează de obicei viţeii. Infecţia umană este accidentală, prin contactul diferitelor răni sau plăgi cu leziunile animalelor bolnave. La om, apar doar câțiva noduli cutanaţi la locul de pătrundere a virusului.
Pentru prevenirea ei se recomandă folosirea unor măsuri da protecţie – mănuşi şi dezinfecţii după examinare.
In acelaşi grup de boli intră şi ectima contagioasă a oilor (care se transmite la crescătorii de oi şi personalul sanitar veterinar. Pe zonele de contact (mâini, faţă) apar butoni (papule) de câţiva milimetri, roşietice şi dureroase care se pot transforma în vezicule, veziculo-pustule gălbui şi cruste, însoţite da o adenopatie locală (inflamarea ganglionului).


Call Us