Yorkshire Terrier

Durata de citire: 2 minute

TERRIER DE YORKSHIRE  ANGLIA
Inălţimea: M. 19—22 cm F. 19—22 cm
Culoarea: M. 3—5 kg F. 3—5 kg
Culoarea părului: Albastru închis ca oţelul, roşu intens pe piept
Este o rasă veche englezească. Provine din încruci­şarea Manchester Terrier-ului cu Skye Terrier, cu aport de sînge al cîinelui Dandie Dinmont Terrier. A fost crescut mai ales de minerii din ducatul York care aveau o deosebită dragoste şi grijă pentru acest mic animal. Mai tîrziu, prin diverse selecţii, crescătorii au îmbună­tăţit rasa şi au obţinut exemplarele actuale, foarte apreciate în Anglia şi în alte ţări. Este un exemplar miniatură a lui Skye Terrier, de la care a moştenit blana de păr minunată care-l îmbracă, de la nas pînă la coadă, într-o manta de păr lung şi mătăsos. Părul de pe cap şi mai ales de pe frunte este aşa de bogat şi lung, încît se impune să fie strîns şi legat cu o panglică deasupra capului pentru a-i putea degaja ochii.

De construcţie compactă şi foarte proporţionat, în pofida taliei sale mici, dă impresia unui cîine puternic. Are capul mic şi plat, craniul nu foarte dezvoltat, botul relativ lung, lat, acoperit cu păr foarte lung, de culoare roşu-închis, nasul negru, comisurile subţiri, maxilarele puternice. Ochii de culoare închisă, de mărime mijlocie, strălucitori, au o privire vie şi inteligentă. Urechile mici, în formă de „V” purtate drept, nu prea distanţate, sunt acoperite cu păr scurt, de culoare roşu viu. Trupul este robust, şalele puternice, pieptul proporţionat, spatele drept şi tare. Picioarele sunt drepte, musculoase şi bine acoperite cu păr, labele potrivit de rotunde. Coada, amputată la jumătate din lungi
me, este purtată puţin mai sus de linia spatelui ; este acoperită cu păr bogat, de culoare albastru, mai închis decît pe restul corpului, mai ales spre vîrf.  Părul este lung, drept, perfect neted, mătăsos, lucios, cu textură foarte fină.Este un căţeluş mic, încîntător, foarte îndrăgit, mai ales de stelele de cinema, vesel şi extrem de vioi, neobosit, inteligent. Este foarte sensibil, trebuie tratat cu multă blîndete. Este devotat si ascultător. Suferă de frig ; iarna trebuie să aibă o mică haină de protecţie.
Excelent cîine de apartament, un foarte bun paznic şi admirabil însoţitor; pasionat vînător al şoarecilor şi şobolanilor.

Call Us