Accidente, răni, prim ajutor

Durata de citire: < 1 minut

Trăind în secolul vitezei, tot mai des observăm (spre ruşinea noastră), pe şosea sau la marginea ei animale strivite pur şi simplu de maşini sau răniţe şi în imposibilitatea de a se da la o parte din calea altor „viteji” ai volanului. Dacă inevitabilul totuşi s-a produs, avem datoria morală de a îndepărta de pe carosabil victima sau în cazul când este doar rănită să-i acordăm pe cât posibil un prim ajutor, atât cât stă în priceperea noastră, cu atenţie însă ca să nu facem mai mult rău. Mai întâi, vom examina câinele pentru a şti ce s-a întâmplat. Frecvent întâlnite sunt hemoragiile şi fracturile.
Fracturile deschise sunt acelea în care osul rupt străpunge pielea şi iese afară. Rănile astfel produse sunt periculoase, fiindcă se infectează foarte uşor, şi de aceea se vor lega cu o batista sau cârpă curată.
Hemoragiile (pierderile de sânge) nazale nu sunt periculoase, dacă se opresc repede. Dacă sângerarea continuă, este abundentă şi se asociază cu hemoragia bucală, situaţia este foarte gravă, fiindcă avem de-a face cu leziuni interne.
Oricum se prezintă problema, este bine să transportăm cât mai repede câinele la medicul veterinar pentru a-i acorda îngrijirile corespunzătoare.

Call Us