Adaposturi pentru vaci

Durata de citire: 3 minute

Adapost fara pereti pentru vaci.
Pentru a obtine venituri banesti mai mari decat cheltuielile efectuate intr-o ferma de vaci este necesar sa realizezi o productivitate a muncii cat mai mare. Aceasta nu poate fi obtinuta decat daca vacile, in adapost, sunt tinute dezlegate, au acces liber la furaje (la iesle) si apa, sunt mulse mecanic intr-un grup de muls, se odihnesc in cusete de dormit, iar dejectiile sunt evacuate mecanic.
Numai astfel, un singur om poate deservi usor 100 de vaci si sa lucreze mecanizat, in acelasi timp, 100 ha de pamant. In America exista doua tipuri de adaposturi pentru vaci. Unele sunt calde iar altele reci. Diferenta consta doar in faptul ca primele au patru pereti, iar cele din urma, in loc de pereti sunt prevazute cu prelate mobile din material plastic, care in anotimpul cald sunt indepartate.
In felul acesta adaposturile reci in timpul iernii, sunt „grajduri”, iar vara devin „soproane”.
Adaposturile reci sunt foarte populare in partea de Est si centrala a SUA (unde temperaturile oscileaza intre -7°C si +37°C), deoarece ele sunt ieftine (pot fi facute din lemn si acoperite doar cu prelate de plastic), foarte confortabile si igienice. Pe langa faptul ca pe timpul iernii in interior se asigura o temperatura peste punctul de inghet, ele constituie, pe timpul sezonului calduros, singura solutie de a feri vacile de caldura excesiva, care le scade pofta de mancare, ceea ce are drept consecinta o scadere a productiei de lapte cu aproximativ 25-30%. Cum zilele calduroase sunt cele mai multe intr-un an, se intelege ca intretinerea vacilor in adaposturi inchise (calde) ne face sa pierdem o multime de bani.
Interiorul unui adapost rece, format doar din scheletul de sustinere si acoperit cu sau fara prelata din plastic, va fi descris intr-un articol separat unde vor fi publicate si informatii despre amenajarea interioara, dimesniunile cusetelor, a aleilorde plimbare si furajare, precum si dimensiunile acestora. Acest articol insista doar asupra faptului ca, pentru a obtine maximum de productie de lapte pe care o pot realiza genetic vacile pe care le detineti, trebuie sa asigurati o ratie de hrana foarte bine echilibrata in principii nutritivi (proteine, vitamine, energie si minerale), sa determinati vacile pe care le detineti sa consume cat mai mult furaj in 24 de ore (nu este voie ca ieslea sa fie goala nici un minut) si sa le asigurati un confort excelent in adapost si o aerisire perfecta. Orice incalcare a acestor principii va aduce in mod sigur numai pierderi.
Daca preferati o pardoseala din beton, cu evacuarea dejectiilor in fosa alaturata adapostului, prin raclare cu o lama manipulata de un tractor sau cablu miscat de un motor electric, atunci eu va recomand sa folositi ca asternut in cuseta de dormit nisipul de rau intr-un strat gros de 15 cm. El este preferat de vaci si are avantajul ca elimina infectiile ugerului (pe asternut de nisip, mamitele sunt foarte putin frecvente).
Acoperisul unui astfel de adapost (vezi poza) este asemanator unui „solar”, dar care are o deschidere (inaltime) de cca. 8 m, pentru a evita condensul si a realiza in interior un mare volum de aer. larna, pe peretii laterali se lasa sa cada o prelata mobila, care pe timpul zilelor mai putin geroase se ridica cu ajutorul unui scripete. Prelata peretiloreste confectionata din doua bucati, pentru a putea regla mai usor descoperirea peretilor. Pe timpul rece, capetele din fata si din spatele adapostului sunt acoperite, de asemenea, cu prelate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us