Afecţiunile dintilor la câine

Durata de citire: < 1 minut

1. Tartrul dentar este o depunere calcaroasă la baza dinţilor care în timp se întinde spre rădăcină. Se formează datorită deficienţelor alimentare sau metabolice şi apare mai frecvent la câinii de aparta­ment, după vârsta de 5 ani.
Tratamentul constă în îndepărtarea tartrului, dezinfecţia locului, extracţia dinţilor care se mişcă şi tratarea gingivitei.
2. Caria dentară este cavitatea care se formează în dinte, prin perforarea smalţului. Dintele bolnav este sensibil la atingere, iar caria produce hipersalivaţie, jena în mestecare şi miros urât al gurii datorită res­turilor alimentare care se adună şi intră în putrefacţie.
Remediul folosit este extracţia dintelui bolnav.
3. Parodontita apare ca urmare a formării tartru­lui dentar şi a inflamaţiei gingiilor. La rădăcina dinţilor se formează puroi, care se pune în evidenţă prin apăsare.
Ca tratament se recomandă extracţia dintelui bolnav şi administrarea de antibiotice şi sulfamide.
4. Fractura dentară apare în urma trauma­tismelor puternice. Dintele rupt va fi extras în cazul în care se vede pulpa dentară şi canalul dentar, fiindcă este foarte dureros. Există cabi­nete dentare veterinare specializate în intervenţii mai dificile şi unde câinilor care au suferit accidente grave, li se pot pune coroană dentară.

Call Us