Alopecia

Durata de citire: < 1 minut

Generalităţi:
Este boala căderii parului. Căderea parului nu este provocata de boli ale pielii sau ectoparaziti. Alopecia dobândita poate fi urmare a unor boli infectioase, boli ale organelor interne sau ale glandelor endocrine. Deseori se observa alopecie in perioada puerpcrala (după fatare) la catea. Poate sa fie si de natura alimentara sau toxica.
Simprome:
Nici la nivelul pielii si nici la nivelul parului care a căzut nu se observa modificări. Locurile depilate pot avea forma neregulata si pot fi răspândite pe toata suprafaţa corpului. Daca predomina forma lor rotunda se vorbeşte despre „alopecia areata”.
Tratament:
Tratamentul consta in frictionarea locului cu medicamente care stimulează circulaţia sanguina, tinctura de iod, spirt camforat, unguente cu balsam de Peru (de exemplu: Balsam de Peru 2,5 g, Acid salicilic 5.0 g, Ulei vegetal 50,0 g.  ). Se mai administrează vitamine (A, E, complexul B), stimuloterapie nespecifica (iodisept, colagen iodat, polidin, extrase tisulare) si la catele hormoni estrogeni, respectiv la masculi testosteron. Implicarea hormonilor in geneza acestei boli rezulta din faptul ca după castrare, majoritatea câinilor isi schimba intreaga blana in decurs de 4-6 luni.
Alopecia este o boala specifica pentru rasele: Dalmatian, Doberman.

Call Us