AVIPESTISOTA
Vaccin viu, liofilizat, contra bolii de Newcastle, preparat cu tulpina La Sota
COMPOZIŢIE
Substanța activă: Virusul bolii de Newcastle, tulpina lentogenă La Sota cu titrul minim 106 DIE50 şi titrul maxim 107 DIE50/doză vaccinală.
Alte ingrediente: peptonă, lactoză.
SPECII ŢINTĂ
Găini, curci, fazani, porumbei.
INDICAŢII
Pentru profilaxia specifică a bolii de Newcastle la speciile susceptibile. Se vaccinează numai păsările sănătoase şi cu o bună stare de întreţinere. Imunitatea se instalează în 10 zile după a II-a vaccinare. Durata imunităţii depinde de numărul de vaccinări, calea de administrare precum şi de starea de sănătate şi întreţinere a efectivelor, ea fiind de 4 luni.
CONTRAINDICAŢII
Nu sunt.
REACŢII ADVERSE
În general, vaccinul AVIPESTISOTA nu produce reacţii postvaccinale.
În anumite cazuri, după vaccinarea pe cale aerogenă a efectivelor purtătoare de germeni condiţionat patogeni, pot apărea reacţii postvaccinale tranzitorii, discrete (20-30%), uşoară anorexie, dispnee, strănut care se remit în 2-3 zile. Puii vaccinaţi prin instilaţii oculare pot prezenta conjunctivite discrete, în procent redus (10-20%), care se remit.
DOZE, MOD ŞI CALE DE ADMINISTRARE
Administrare individuală:
pe cale oculo-conjunctivală sau nazală: se aplică în fiecare ochi sau nară câte o picătură din vaccinul reconstituit (fiecare doză de vaccin se reconstituie în 0,1 ml diluant; în vederea asigurării dozajului se va verifica obţinerea a 20 picături/ml din vaccinul reconstituit)
intramusculară: fiecare doză de vaccin se reconstituie în 0,2 ml diluant.
Administrare în masă:
în apa de băut fiecare doză de vaccin se reconstituie în 10-40 ml apă în funcţie de vârsta păsărilor; 10 ml pentru puii în vârstă de până la 30 zile, 20 ml pentru puii în vârstă de peste 30 zile etc.
pe cale aerogenă (prin aerosoli) fiecare doză de vaccin se reconstituie în 0,5-2 ml, în funcţie de aparatul folosit, utilizând ca diluant apa potabilă fără dezinfectanţi;
RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ
Timpul optim de vaccinare depinde de situaţia epizootologică a efectivelor şi a zonei unde sunt crescute păsările. Pentru efectivele de păsări crescute în ferme, se recomandă vaccinarea la vârsta de 10-11 zile cu rapel la 22-23 zile. Vaccinările ulterioare pentru întreţinerea imunităţii sunt efectuate după monitorizarea prin examene serologice a stării de imunitate.
Pentru administrarea individuală se vor folosi seringi şi/sau ace de unică folosinţă sau sterilizate prin căldură umedă.
În cazul administrării prin aerosoli, la primele două vaccinări vor fi folosite aparate pentru aerosolizare care realizează particule de 40-60 microni iar la următoarele vaccinări aparate care realizează particule de 10-20 microni.
În cazul administrării în apa de băut este foarte important să se asigure o dietă hidrică de 2-4 ore în funcţie de anotimp şi apoi să se asigure frontul de adăpare. Vaccinul reconstituit în diluant se adaugă în apa de băut proaspătă, curată, lipsită de dezinfectanți, adăpătorile fiind curăţate şi clătite în prealabil tot cu apă curată. Nu se administrează altă apă de băut până când nu se consumă toată apa care conţine vaccin. Pentru protecţia virusului vaccinal, se recomandă adăugarea de lapte praf 2-3‰.
După rehidratare vaccinul va fi administrat imediat (în maxim 3 ore).
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne, ouă = 0 zile;
MOD DE PREZENTARE
Flacoane conţinând 25, 50, 100, 200, 250, 500, 1000, 1500, 2000 sau 2500 doze.
Vaccinul pentru administrare individuală (25-200 doze) se livrează cu diluantul corespunzător numărului de doze.