AVIPox gal

Durata de citire: 3 minute

Vaccin viu liofilizat contra variolei aviare preparat cu tulpina galinară MP1
COMPOZIŢIE
Substanța activă: virusul variolei aviare, tulpina galinară atenuată GAL-MP1, cu titrul minim de 102 DIE50 şi maxim de 105 DIE50/doză vaccinală (0,01 ml).
Alte ingrediente: peptonă, lactoză.
SPECII ŢINTĂ
Găini, fazani, curci.
INDICAŢII
Pentru vaccinarea anti-variolică a păsărilor în vârstă de minim 90 zile. În caz de necesitate, în efectivele contaminate, vârsta minimă pentru vaccinare poate fi de 60 de zile. Imunitatea conferită de vaccinul Avipox GAL este completă după 21 de zile de la vaccinare şi durează toată viaţa economică a păsărilor. La găini, se recomandă ca vaccinarea cu Avipox GAL să se efectueze ca vaccinare de rapel la 30 zile după vaccinarea cu Avipox COL-81. Vaccinul se aplică preventiv, cu unele precauţii:
în crescătoriile în care variola a evoluat în anii anteriori sau când în efectivele vaccinate se introduc păsări noi nevaccinate.
în gospodăriile individuale, în perioada aprilie-septembrie, cu cel puţin 4 săptămâni înainte de începerea ouatului.
în focar se vor vaccina numai păsările clinic sănătoase, cele grav bolnave se vor sacrifica, iar cele cu forme uşoare se vor trata local şi general.
CONTRAINDICAŢII
Nu se vaccinează păsările care au trecut prin difterovariolă, cele din efective tarate, carenţate şi în special cu boli respiratorii și păsările sub vârsta de de 60 de zile. Nu se administrează cloramfenicol sau alte antibiotice cu spectru larg cu 2 zile înainte şi 14 zile după vaccinare. Nu se recomandă vaccinarea păsărilor din gospodăriile individuale în anotimpurile reci şi ploioase.
REACŢII ADVERSE
Vaccinul Avipox GAL nu produce în general reacţii sistemice postvaccinale. Acestea pot totuşi să apară la un număr redus de păsări şi se manifestă prin apatie şi diminuarea apetitului o perioadă redusă de timp (2-3 zile). La 7-10 zile de la vaccinare la locul de inoculare trebuie să apară noduli variolici duri de 2-5 mm în diametru, în funcţie de receptivitatea şi vârsta păsărilor. Controlul reacţiilor locale post vaccinale este obligatoriu la toate păsările din efectivele mici şi la 10–20% din efectivele mari. În cazul în care se constată lipsa nodulilor la mai mult de 30% din efectivul controlat, se recomandă efectuarea revaccinării la cealaltă aripă după aceeaşi tehnică. Reacţiile postvaccinale pot lipsi în cazul păsărilor vaccinate anterior sau trecute prin boală, dacă vaccinul s-a inactivat (prin conservare/ manipulare necorespunzătoare) sau tehnica de vaccinare defectuoasă
DOZE, MOD ŞI CALE DE ADMINISTRARE
Doza vaccinală este de 0,01 ml. Vaccinul liofilizat se reconstituie în diluantul corespunzător numărului de doze înscris pe eticheta flaconului conform tabelului:
Număr doze/flacon 50 100 200 500 1.000 2.000 3.000
Cantitate diluant (ml) 0,5 1 2 5 10 20 30
La găini şi fazani, aplicarea vaccinului se face transdermic, după deplumare, prin metoda stick (străpungerea pielii aripii în unghiul humeroradiocubital) cu dispozitivul de vaccinat, prevăzut cu două ace cu orificii sau renuri care să asigure inocularea unei doze (0,01 ml) de vaccin. La curci aplicarea vaccinului Avipox GAL nu se face prin înţeparea membranei aripii, ci prin badijonarea pielii deplumate din regiunea coapsei sau gambei, deoarece curcile dormind cu capul sub aripă îşi pot trece virusul de la locul de inoculare pe mărgelele de la gât creând posibilitatea producerii procesului variolic local.
RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ
Agitați energic flaconul cu vaccin după adăugarea diluantului. Ștergeți dispozitivul de vaccinat (stick) cu un tifon curat după vaccinarea fiecărei păsări. Schimbați cât mai frecvent dispozitivul de vaccinat cu unul steril, nefolosit. Nu se administrează alt produs imunologic concomitent și timp de 14 zile după vaccinarea cu Avipox GAL.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne, ouă = 0 zile;
MOD DE PREZENTARE
Flacoane conţinând 50, 100, 200, 250, 500, 1000, 2000 sau 3000 doze vaccin liofilizat însoțite de diluantul corespunzător numărului de doze (0,5, 1, 2, 5, 10, 20, 30 ml).

Call Us