Balantidoza
Balantidoza este o boala parazitară specifică omului şi mai multor specii de animale, caracterizată prin tulburări digestive, dezinteriforme şi dureri abdominale.
• Etiologia – cauzele bolii. Boala este produsă de un protozoar, din clasa infuzorilor – Balantidium coli, care a fost identificat in fecalele bolnavilor de dezinterie. Parazitul trăieşte in intestinul gros la om, porc şi maimuţe, uneori intră in structura intestinului şi produce ulcere. In anumite condiţii ecologice şi de microbism intestinal se pot adapta tipuri diferite de paraziţi – de la porc la om şi invers.
Chiştii parazitului sunt eliminaţi în mediul exterior odată cu fecalele iar omul se infestează prin consumul de apă, fructe sau zarzavaturi pe care se găsesc chişti de Balantidium. Este posibilă infestarea prin produse de carne de porc insuficient preparată – cărnaţi.
Paraziţii se localizează în intestinul gros (cecum, colon), unde se hrănesc cu flora intestinală, hematii, leucocite şi resturi de celule.
• Manifestarea bolii la om. Semnele bolii variază de la o simplă diaree până la dezinterie cronică, dureri abdominale, leziuni grave, intestinale – abcese, submucoase. Manifestările diareice apoase devin frecvente, alcaline, urât mirositoare ce cuprind în compoziţie alimente nedigerate, puroi, mucoasă, apar dureri abdominale, de obicei pe timpul băii, caracteristice unor spasme a colonului trasvers, uneori apar vărsături, sete intensă, slăbiciune musculară, denutriţie, eozinofilie 5-10%.
Pot să apară forme grave de perforaţii intestinale, peritonite, hemoragii interne. Formele acute grave se pot solda cu moartea iar cele cronice cu cașexia.
• Tratamentul – la om se recomandă: flagyul (metronidazol), furazolidon, aureomicină, teramicină – 0,4 g/zi timp de 12 zile, rehidratare, perfuzii, cardiatonice, ceaiuri.
La animale se utilizează – furazolidona, oxitetraciclina, erisolul şi eridaromul, ceaiuri (decocturi) din scoarţă de stejar -care sunt utile şi în terapia umană.
• Profilaxia – depistarea, izolarea şi tratarea persoanelor bolnave, prevenirea infestării omului cu materii fecale provenite de la porc, instruirea personalului din abatoare şi carmangerii care lucrează cu intestine şi prepară cârnaţi, despre pericolul infestării cu chişti de Balantidium coli. Porcii infestaţi se izolează iar dejecţiile lor nu se folosesc ca îngrăşământ în agricultură, preparatele din carne de porc se vor prelucra prin tratament termic (sterilizare), fructele şi zarzavaturile se spală bine înainte de folosire.
Persoanele care lucrează în sectorul alimentaţiei şi sunt infestate se scot în concediu medical până la vindecare, urmând tratamentul prescris.