Boala lui Ebola

Durata de citire: < 1 minut

Este o boală cu caracter hemoragie produsă de un virus  asemănător morfologic cu cel de Marburg dar cu antigenitate diferită.
Denumirea bolii vine de la aceea a unui râu care curge nu departe de Ebola în Zair, unde a apărut prima dată.
Cazurile numeroase din nordul Zairului şi sudul Sudanului, în anul 1976, s-au soldat cu pierderi importante: din 358 de cazuri în Zair, 89% au fost mortale, iar din cele 299 cazuri din Sudan, 53% au decedat. ;
Boala este o zoonoză, rezervorul de virus fiind un animal. Contaminarea s-a făcut în bună parte la personalul spitalicesc de îngrijire,
• Manifestările bolii la om. Perioada de incubaţie este de 4-18 zile. Boala debutează brusc, cu febră, tulburări gastro-intestinale, în ziua a 3-a – faringită, diaree, tuse uscată, în ziua a cincea apar simptomele caracteristice, hepatită fără icter, diateză hemoragică, hemoragii spontane; la femeile gravide apar metroragii, convulsii şi tremurături  ce indică afectarea sistemului nervos central. De multe ori ca semne complementare se constată alopecia şi scăderea în greutate.
Foarte virulente sunt saliva, sângele, urina şi fecalele bolnavului, prin acestea se poate transmite boala.
Moartea poate surveni la 4-10 zile.
• Diagnosticul se confirmă prin izolarea virusului.
• Tratamentul. S-a utilizat tratamentul simptomatic şi de asemenea interferonul uman şi serul de convalescent.
• Profilaxie. Izolarea strictă a indivizilor bolnavi, măsuri riguroase de asepsie la îngrijirea lor, dezinfecţia obiectelor şi instrumentelor contaminate cu sânge şi alte produse rezultate de la bolnavi.


Call Us