Bondarii afectați de utilizarea pesticidelor

Durata de citire: 3 minute

Un studiu, la care a contribuit ANSES, dezvăluie efecte nedorite asupra populațiilor de bondari legate de utilizarea produselor de protecție a plantelor. Într-adevăr, pe locurile în care s-a măsurat cea mai mare cantitate de reziduuri de produs, coloniile au avut mai puțini descendenți și o greutate redusă. Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe 29 noiembrie 2023 în revista Nature .

În ce context a fost realizat studiul?

Această activitate de cercetare a fost realizată în cadrul proiectului Poshbee care, din 2018 până în 2023, a reunit parteneri din 14 țări europene, inclusiv ANSES. Scopul a fost de a documenta mai bine expunerea polenizatorilor la substanțe chimice și efectele asupra sănătății acestora . Au fost studiate trei specii de polenizatori: albina de miere, bondarul de pământ și osmia, o albină sălbatică. Scopul a fost includerea în cercetare a speciilor polenizatoare care au caracteristici ecologice și biologice distincte. Bondarii și osmia au fost aleși pe lângă albinele pentru că nu polenizează aceleași plante. Cercetările asupra acestor specii sunt în continuare facilitate de faptul că pot fi multiplicate în captivitate înainte de a fi eliberate pe locurile de studiu.

Care sunt principalele concluzii ale studiului despre bondari?

Rezultatele publicate în Nature pe 29 noiembrie s-au concentrat în mod special pe consecințele utilizării pesticidelor asupra bondarilor . Acestea rezultă din măsurători efectuate pe 106 site-uri din 8 țări diferite. Pentru fiecare amplasament au fost identificate și cuantificate produsele de protecție a plantelor conținute în polenul adus înapoi în cuib de către bondari. Dintre aceste produse, cele care prezintă cel mai mare risc pentru aceste insecte sunt insecticidele. Coloniile stabilite în locurile cel mai puțin expuse la pesticide produc cu 50% mai mulți descendenți decât martorii.

În plus, 60% dintre coloniile de bondari studiate au pierdut mai mult de 10% din greutatea lor . Cu toate acestea, valoarea de 10% pierdere a fost propusă ca prag de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ca parte a revizuirii ghidului european pentru protecția polenizatorilor expuși la produsele de protecție a plantelor. Ea a considerat că coloniile de bondari nu ar trebui să piardă mai mult de 10% din greutate pentru ca dezvoltarea lor să nu fie în pericol.

Care a fost rolul ANSES în acest proiect de cercetare?

Pentru toate studiile asupra polenizatorilor efectuate în cadrul Poshbee, ANSES a coordonat măsurarea expunerii la stresul chimic, nutrițional și patogen. Ea a participat la elaborarea protocoalelor comune tuturor participanților, de la colectarea probelor până la trimiterea acestora la laboratoarele de analiză, inclusiv depozitarea acestora. În ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, Agenția a stabilit lista substantelor de analizat comună celor patru laboratoare responsabile cu analiza probelor și a dezvoltat o bază de date pentru a compila rezultatele tuturor participanților. În cele din urmă, ea a participat la analiza statistică a rezultatelor.

Ce este planificat în continuare pe partea cercetării?

Alte rezultate din proiectul Poshbee vor fi publicate în curând. Acest proiect a produs rezultate robuste datorită implementării lucrării la scară europeană . Laboratorul Sophia-Antipolis din Anses , în colaborare cu cel al Ploufragan-Plouzané-Niort, va continua să analizeze aceste rezultate pentru a înțelege mai bine factorii care explică slăbirea coloniilor de albine și modul în care acestea interacționează între ele, fie că acestea includ expunerea la pesticide, contaminarea cu agenți infecțioși sau paraziți, factori nutriționali sau alți factori de mediu.

Cum vor contribui aceste rezultate la o mai bună evaluare a produselor fitosanitare și la monitorizarea efectelor acestora?

Aceste rezultate ale cercetării sunt utile pentru îmbunătățirea evaluării reglementare a produselor de protecție a plantelor și monitorizarea efectelor adverse ale celor introduse pe piață . Publicațiile rezultate în urma lucrărilor Poshbee, precum articolul care tocmai a fost publicat, vor fi analizate de către ANSES directia de fitofarmacovigilență , pentru a decide dacă efectele observate constituie alerte care necesită acțiuni, de exemplu implementarea unor investigații mai aprofundate sau monitorizare consolidată. În ceea ce privește metodologiile de evaluare a produselor de protecție a plantelor, studiul despre bondari ar putea oferi, de asemenea, model de gândire asupra metodologiilor de evaluare a produselor de protecție a plantelor și legătura lor cu sănătatea insectelor polenizatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us