BULDOG FRANCEZ

Durata de citire: 2 minute

Bouldogue Francaise
FRANŢA
Rasă cunoscută de peste 100 de ani. Tipul actual a fost fixat la începutul acestui secol. Buldogul francez se înrudeşte cu toate tipurile de dogi – de Bordeaux, de Burgos, cu Dogul german dar, mai ales, cu Buldogul englez. Toate aceste rase au ca strămoş Dogul de Tibet adus în Europa de navigatorii fenicieni. In secolul al 19-lea, rasele canine nu erau prea bine stabilite. Buldogul englez, favoritul măcelarilor, era crescut mai ales pentru lupte cu taurii sau cu alţi câini. Avea un curaj, nebun, lupta până la moarte, era aproape fioros. Astfel de exemplare au pătruns în Franţa şi în Belgia, aduse, în special, de lucrătorii din sectorul manufacturier rămaşi şomeri în urma modernizării producţiei industriale. Aici, prin diverse încrucişări cu alte tipuri de câini s-au obţinut exemplarele actuale.
Câine de talie mică, puternic, cu corpul scurt şi osatura compactă, cu capul puternic, lat şi pătrat, craniul lat, aproape plat, fruntea uşor boltită, cu o cută între sprâncene, nasul lat, scurt şi turtit, negru, cu nările bine deschise, comisurile groase şi negre, maxilarele late şi foarte puternice. Ochii de culoare închisă, destul de mari, rotunzi, uşor proeminenţi, au privirea vioaie. Urechile de mărime mijlocie, ataşate sus, purtate drept, mai late la bază şi rotunjite la vârfuri, seamănă cu urechile liliacului. Gâtul este scurt, uşor curbat.  Trupul este robust, pieptul cilindric ca formă şi destul de adânc, spatele lat şi musculos, şalele scurte şi îndesate, umerii proeminenţi şi puţin mobili. Membrele anterioare, scurte şi distanţate mult între ele, sunt drepte şi musculoase ; cele posterioare, puternice şi musculoase, sunt ceva mai lungi decât membrele anterioare; jaretul este bine coborât, labele mici şi compacte, cu perniţe tari şi negre. Coada este scurtă, prinsă jos, lipită de pulpe, groasă la bază, subţiindu-se la vârf, rahitică. Părul este fin, scurt, lucios şi moale.
Este un câine inteligent, extrem de curajos şi activ, disciplinat, afectuos şi gelos pe alţi câini preferaţi de stăpân, cu care luptă până la moarte. În ciuda înfăţişării sale este, totuşi, un câine duios şi blajin. Iubeşte mult copiii. Este sensibil la căldură.
Bun câine însoţitor, bun paznic şi bun vânător de şoareci.
Înălţimea:
M. 25—34 cm           F. 25—34 cm
Greutatea :
M. 8—14 kg                F. 8—14 kg
Culoarea părului:
Vărgat : negru şi roşu cu puţin alb la cap şi piept; pestriţ : fond alb cu pete vărgate

Call Us