Cainele bolnav
Cel mai important lucru pentru un crescator trebuie sa fie sanatatea câinelui sau. Un câine sanatos este aproape într-o continua miscare. Ochii sunt luciosi si vioi, urechile si coada sunt foarte active, parul fin si lucios pielea moale si elastica. Temperatura corporala nu oscileaza, iar nasul este rece si umed. Temperatura normala este cuprinsa intre 38.8 – 39.2 grade Celsius. Orice crestere sau scadere peste aceste limite, asociate cu fierbanteala si uscarea nasului sau cu racirea gingiilor, sunt serioase semne de alarma. Cainele sanator are intotdeauna pofta de mancare, farfuria lui ramanand mereu curata. In mod normal, bea apa de multe ori pe zi, dar nu cantitati mari. Somnul alterneaza cu joaca, plimbarea si necesitatile fiziologice.
In mod firesc, un caine de apartament va fi mai usor de observat decat un caine tinut in curte. Astfel, la cel dintai va trebui sa urmarim inca de dimineata cheful de joaca sau plimbare. In timpul plimbarii, sa fim atenti la ce face cainele, dar si cum face. Daca intarzie mai mult decat este necesar in pozitia de defecare, inseamna ca este constipat sau are diaree. Uneori, se opreste si manaca fire de iarba. Sa nu-l impiedicam sa o faca deoarece acestea au rolul de a inveli un continut stomacal iritabil pe care cainele doreste sa-l elimine cat mai repede.
Reintors acasa, cainele se odihneste la locul sau. Uneori aceasta odihna se prelungeste. Este cainele bolnav sau in timpul plimbarii a facut un efort prea mare si oboseala isi spune cuvantul?
Cainele de curte, daca nu este prins in lant, obisnuieste sa umble peste tot, cat tine proprietatea stapanului, iar daca poate inspecteaza si curtile vecinilor. Din aceasta cauza, mai greu vom putea observa (daca din intamplare nu suntem de fata) o diaree, o constipatie sau o voma. Putem, insa, observa cand el isi paraseste locul favorit, cand nu vine la mancare sau se ascunde in locuri intunecoase.
Animalul bolnav are ochii lacrimosi, adanciti in orbite, privirea lor exprimand suferinta. Urechile sunt peostite, imobile, coada abia se misca si este adunata intre picioare. Pielea este neelastica, iar parul fara luciu, degradat si zburlit. De obicei, cainele cauta sa se retraga in locuri linistite, intunecoase. Sta mai mult culcat, dar nu-si gaseste nicicum locul potrivit. Se culca, se scoala, scormoneste pamantul, geme si isi intoarce capul mereu spre locul dureros. Vigilenta si agilitatea sunt diminuate.
O parte din simptomele anterior amintite pot fi ocazionale, deci trecatoare. Atunci cand comportamentul se schimba fara sa mai revina la normal, cand lipsa poftei de mancare si febra sunt persistente, inseamna ca s-a instalat boala si trebuie apelat la medicul veterinar.