Câini însoţitori, de agrement

Durata de citire: 3 minute

cainiCâinii din această grupă formează o paletă foarte variată. Ei aparţin unui număr mare de rase pe care omul le-a creat din dorinţa de a-i avea ca tovarăşi în cadrul familiei sale.
Unele rase au o talie mare, impozantă, de exemplu Dalmaţianul, Chow-Chow, Caniche mare, Spiţul german de talie mare; altele reprezintă forma pitică a unor rase de talie mare sau mijlocie şi reproduc, în mic, conformaţia, caracterul şi personalitatea acestora: Schnauzerul pitic, Pinscherul pitic, Spitzul pitic etc.
Mulţi câini de companie de astăzi sunt proveniţi din rase utilitare. Sunt câini „ex”, precum Barbet, ex-câine de aret, Dalmaţianul, ex-câine de vânătoare şi pază, Terrierul, ex-câine de vânătoare etc.
Alţii sunt produsul imaginaţiei şi fanteziei crescătorilor şi au un format caracteristic, propriu scopului pentru care au fost create : Pechinezul, Maltezul etc.
O foarte mare fantezie domneşte şi în aspectul lor exterior şi al coloritului : unii dintre ei au părul foarte creţ, alţii sunt acoperiţi complet de păr des, alţii, dimpotrivă, sunt adevăraţi nudişti care nu au decât un mic moţ de păr pe vârful capului, sau nici atât.
Unii crescători, în dorinţa de a obţine exemplare mai graţioase (Toys —■ câini jucărie), au redus excesiv talia şi greutatea lor ajungând la produşi foarte mici, ce cântăresc un kilogram sau chiar mai puţin, cu conformaţie delicată şi nevrotică. Asemenea practici au fost condamnate.
Încă din antichitatea greacă şi romană, dar mai ales în pragul Renaşterii, a poseda câini foarte frumoşi a devenit un fel de snobism. Femeile, şi în special cele din aristocraţie, cărora le era indiferentă vânătoarea, şi-au revărsat afecţiunea asupra raselor de câini mici, câini însoţitori, de agrement, pe care îi răsfăţau, îi găteau cu panglici, creînd astfel moda câinilor de lux.
Revoluţiile, consolidarea democraţiei au transformat pretutindeni viaţa câinilor, aşa cum au transformat şi viaţa oamenilor. În zilele noastre, urbanizarea crescîndă, îndepărtarea omului de natură, înstrăinarea şi însingurarea lui, stresul au dus, într-o măsură tot mai mare, la nevoia de a avea un câine însoţitor. Fiind, în general, vioi, veseli, ageri, inteligenţi şi foarte devotaţi, câinii însoţitori umplu astăzi un gol resimţit în foarte multe cămine. Omul îi datorează o vie recunoştinţă în domeniul afectiv. Câte persoane singure nu au fost însufleţite de prezenţa unui căţeluş, în câte familii cu necazuri nu a adus el căldură, câtor deznădăjduiţi nu le-a redat gustul de viaţă datorită prezenţei lui vii, afecţiunii şi devotamentului până la sacrificiu ?
Mare sau mic, de rasă pură sau metis, câinele a fost şi va fi, întotdeauna, tovarăşul bun, cordial şi onest al omului de pretutindeni.
LISTA RASELOR DIN ACEASTA CATEGORIE
Bichon havanez – Bichon Havanais
Bichon bolognez – Bichon Bolognais
Bichon cu păr creţ – Bichon a poil frise
– Bichon maltez – Bichon Maltais
Bichon mic, tip leu Bichon — Petit Chten Lion
Buldog francez – Bouldogue Frangais
Câine chinezesc cu moţ – Chinese Crested Dog
Câine golaş mexican- Xoloitzcuintle
Câine japonez mic – Shiba Inu
Caniche mare – Grand Caniche
Caniche mijlociu – Caniche Moyen
– Caniche pitic – Caniche Nain
– Chihuahua – Terrier Mexicain
Chow-Chow
Coton de Tulear
Dalmaţian -Dalmatinac
Eurasier
Griffon belgian – Griffon Belge
Griffon Brabancon mic, cu păr scurt – Petit Brabangon
Griffon bruxellez – Griffon Bruxellois
Kromfohrlander
Lhassa-Apso
Mops-Pug-Carlin – Mops-Pugg-Carlin
Pekinez – Pekinois
PINSCHER ARLECHIN – Harlekinpinscher
Pinscher pitic – Zwergpinscher
Pinscher tip maimuţă – Affenpinscher
Schipperke
Schnauzer pitic – Zwergschnauzer
Shih-Tsu – Chih Tzou
– Spaniel Cavaler King Charles – Epagneul Cavalier King Charles
Spaniel de Tibet Tibetan Spaniei
Spaniel japonez – Tchin Japan Tchin
Spaniel King Charles – Epagneul King Charles
– Spaniel pitic continental Epagneul Nain Continental-Phalene Epagneul Nain Continental-Papillon
– Spitz japonez – Japanese Spitz
Spitz mic german – Deutscher Kleinspitz
– Spitz mic italian, tip vulpe – Volpino Italiano
– Spitz mijlociu german – Deutscher Mittelspitz
Spitz pitic german – Deutscher Zwergspitz – POMERANIAN
Terrier de Boston – Boston Terrier
Terrier de Tibet – Tibetan Terrier
Terrier de Yorkshire – Yorkshire Terrier
Toy Terrier negru cu pete de foc – Black and Tan Toy Terrier

Call Us