Candidoza

Durata de citire: 3 minute

Candidoza este o boala micotica, acuta sau cronica, cu localizari cutanate, pulmonare sau pe diferite mucoase si organe care se manifesta la om si la diverse specii de animale.

Etiologia – Cauza bolii este o ciuperca microscopica Candida, cu mai multe specii, cea mai frecventa este C. albicans.
Surse de contaminare exogena: apa, apele reziduale, fructele si produsele lactate, iar endogene sunt: gura omului si animalelor, intestinele si aparatul urogenital, ca de exemplu C. stellatoides se gaseste aproape exclusiv in vaginul femeii si mai rar in natura.
Ciuperca se dezvolta frecvent la oameni care sunt nevoiti sa lucreze cu mainile in apa sau in alte lichide: cei care lucreaza in hidroamelioratii, instalatori, pescari s.a.
Dintre factorii favorizanti la om sunt hranirea abundenta cu zaharoase si varsta inaintata, la fel unele stari fiziologice si fiziopatologice ca: diabetul, obezitatea, cancerul, cariile dentare, sarcina si debilitatea.
Boala se transmite de la om la om, de la animal la om si de la om la animal. Mamele pot transmite boala la copii pe cale bucala sau vaginala. Sub forma epidemica se gaseste in maternitati.
Oamenii, in special copiii se contamineaza jucandu-se cu cainii si pisicile sau prin manipularea diferitelor obiecte.
Infestarea la om este endogena si exogena – de la animale, pasari, obiecte, oameni.
Semnele bolii la animale. Boala a fost descrisa la multe specii de pasari, in special la curcani si puii de gaina.
Sunt afectate: cavitatea bucala, gusa, proventricolul si pipota. La mamifere, candidoza a fost descrisa la vaci prin aparitia de mastite, iar la vitei apar semne de diaree. La vaci se constata infestatii pe aparatul reproducator producand scurgeri vaginale si avorturi. Ciuperca s-a identificat si la alte animale domestice si salbatice.
Infestatia are loc prin furaje contaminate, mai ales la animalele care consuma cantitati mari de hidrati de carbon.
• Manifestarile bolii la om. Se pot intalni leziuni ale pielii si membranele mucoasei, pneumonii, endocardite, meningite.
La copii, persoanele in varsta si debile se intalnesc si leziuni bucale.
Ciuperca se poate localiza in orice organ, s-a gasit si forme septicemice, uneori foarte grave iar la ferheile gravide se dezvolta vulvovaginita. Bronhopneumoniile candidozice sunt de obicei leziuni secundare pe langa alte boli.
• Diagnosticul – este dificil – este nevoie de examenul microscopic si evidentierea ciupercii Candida, altfel se p
oate confunda cu alte boli. Testele cutanate si serologice nu au valoare de diagnostic.
• Tratamentul: Stamicin, Nystatin, amphotericina B5, fluorocitazina, miconazol. Tratamentul la om se face numai de catre medicii specialisti, iar formele septicemice se trateaza in spital.
– reguli severe de igiena personala, dezinfectarea prin oparire a obiectelor in comun, cand apare o persoana bolnava in familie, repartizarea personala a unor obiecte (prosoape, cearceafuri, lenjerie marunta, ciorapi, manusi etc.)



0
0
Call Us