CANICHE MARE

Durata de citire: 3 minute

Grand Caniche
FRANŢA

Rasă foarte veche. Deşi astăzi este un excelent câine însoţitor, de agrement, în trecut a fost folosit la vânătoarea la baltă. Chiar denumirea de „caniche” derivă de la aptitudinile câinelui de înotător şi vânător. Asupra acestei denumiri sunt mai multe păreri : unii susţin că acest cuvânt, „caniche”, ar fi rădăcina latină de la „caniş”, încă o dovadă că acest câine este descendentul primilor câini domestici. (S-au găsit basoreliefuri egiptene care prezentau câini tunşi tip leu, asemănători Canicheului de azi). Alţii susţin că numele de „caniche” derivă de la „canichon”, care înseamnă boboci de raţă, vânaţi cu predilecţie de Caniche. Denumirea lui în germană — Pudel — provine de la cuvîntul „puden” care înseamnă a se juca în apă. Toate aceste diferite denumiri arată că acest câine iubeşte apa şi vânătoarea, de unde şi utilizarea lui în timpurile vechi la vânătoarea în mlaştini. Originea sa se contopeşte cu aceea a Barbetului, strămoşul mai multor rase de câini de vânătoare. Caniche-ul are origine africană : s-a născut în Nord-Estul Africii, unde triburile nomade de ciobani îl foloseau la paza turmelor. Din Africa a trecut în Spania, odată cu triburile arabe, iar aici a fost încrucişat cu diferite rase indigene, mai ales cu Cao de Aqua, câinele pescarilor portughezi, care era tuns tip leu pentru a fi mai uşor la vânatul în apă. Mai târziu, tot cu triburile arabe a trecut munţii Pirinei şi a ajuns în Franţa. Ulterior s-a răspîndit în toată Europa, în Franţa a fost foarte apreciat. Prin îmbunătăţiri sucesive a ajuns să fie un câine naţional, folosit mai ales la vânătoare. In această situaţie a rămas până la mijlocul secolului al 18-lea când, în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea a devenit un câine de salon. După mai multe selecţiuni atente şi severe, în timpul regelui Ludovic al XVI-lea au apărut şi Caniche pitic şi mijlociu, faima lor crescînd mereu la toate curţile regale şi în familiile nobile. În Anglia şi America calitatea lui de vânător de raţe în mlaştini este şi astăzi apreciată şi utilizată.
Câine de construcţie armonioasă, cu blana creaţă, caracteristică, buclată sau şnur, tunsă tip leu, care-i dă o înfăţişare elegantă şi mândră, sau, în ultima vreme, tunsă modern. Capul este distins, drept, proporţionat faţă de corp, craniul bine modelat, nasul bine dezvoltat, cu nările deschise ; botul are culoarea blănii. Ochii cu expresie arzătoare, de culoare închisă, după culoarea blănii, sunt vii, uşor oblici, migdalaţi. Urechile destul de lungi, atârnînd de-a lungul obrajilor, mai late la bază şi rotunjite la margini, sunt acoperite cu păr foarte lung, ondulat. Gâtul solid, uscat, uşor curbat, este de lungime medie. Trupul este robust, proporţional, lungimea depăşind înălţimea, pieptul ce ajunge până la coate este destul de lat, spatele scurt şi drept, foarte armonios; şalele ferme şi musculoase. Picioarele din faţă sunt perfect drepte şi paralele, elegante, musculoase, cu osatură puternică; cele din spate robuste şi musculoase; labele mici, ferme şi ovale. Coada este ataşată destul de sus, la înălţime cu linia şalelor; trebuie amputată o treime din lungime; totuşi, o coadă lungă şi bine purtată nu este un defect; când animalul este în mişcare, coada se ridică oblic. În privinţa părului, există două varietăţi : Caniche cu păr buclat şi Caniche cu păr şnur. La Caniche cu păr buclat acesta este bogat, cu textură fină, lânos, creţ, elastic, rezistent şi des, de lungime uniformă, formînd bucle egale.
La Caniche cu păr şnur acesta este bogat, cu textură fină, Imoasă şi strînsă, formînd un fel de şnururi (şuviţe) caracteristice, de lungime egală: cel puţin 20 cm., cu cât mai lungi cu atât mai apreciate. Tunsoarea, la ambele varietăţi, este obligatorie. Sunt admise la expoziţii două modele: tunsoarea clasică — tip leu; tunsoarea moderna — model 1960.
Caniche este un câine cu aspect frumos şi mândru. Este inteligent, îndrăzneţ, vioi, sensibil, devotat, uşor de dresat.
Excelent câine de însoţire.
 Înălţimea :
M. 45—55 cm    F. 45—55 cm
Greutatea :
M. 20—25 kg    F. 20—25 kg
Culoarea pârului :
Negru, alb, maron, portocaliu, argintiu

Call Us