Carenta de nisip la pasari
Pasările mănâncă nisip sau pietricele pentru a sprijini funcționarea mușchilor stomacului în măcinarea semințelor.
Cuarțul rămâne în stomac câteva zile, este folositor în procesul de digestie și apoi este eliminat din corp prin intestinul gros. Carenta de nisip sau pietriș duce la grave tulburări digestive. O mare parte a hranei nu este digerata fiind, astfel, insuficient valorificata de către organism. Excrementele tari și groase semnaleaza o funcționare defectuoasa a mușchilor stomacului în procesul de digestie. Substanțele nutritive valoroase sunt eliminate prin intestinul gros. Cu timpul apar manifestări ale anemiei.
Pasările care nu au avut la dispoziție nisip, îl înghit cu lăcomie în cantități mari. Acest comportament demonstrează cât de necesare sunt nisipul și pietrișul pentru bunăstarea animalului. Se pot face presupuneri asupra lipsei nisipului în cazul în care apar greata și tulburările stomacale și intestinale.
Daca pasările ingurgitează repede și în cantități mari,pietriș, apare pericolul blocării gusei. Pentru a preveni aceasta situație, ele trebuie sa aibă la dispoziție un vas cu nisip.
Când din motive medicale (de exemplu după ce se ung cu o alifie picioarele inflamate ale pasărilor) este îndepărtat din colivie, pentru câteva zile nisipul, acesta trebuie oferit, în cantități mici, pasării, după încheierea tratamentului. Astfel sunt împiedicate consumul exagerat și blocarea gusei.