CARENŢELE VITAMINICE ŞI CORECTAREA LOR

Durata de citire: 5 minute

Creşterea hamsterilor nu poate fi concepută astăzi fără asigurarea vitaminelor, respectiv a factorilor de creştere. Dacă la animalele adulte sau vârstice lipsa acestora din alimentaţie nu se traduce prin tulburări sau semne clinice grave, la tineret şi cu deosebire la nou-născuţi aflaţi în plină perioadă de creştere, ea poate influenţa negativ dezvoltarea corporală, ducînd la o mortalitate timpurie sau la imposibilitatea redresării lor ulterioare.
Vitaminele. Unele vitamine nu trebuie adăugate în raţie întrucât organismul hamsterului le sintetizează în mod regulat: de exemplu, vitamina C (acidul ascorbic), acidul folic etc. Altele, în schimb, se dovedesc necesare şi trebuie asigurate întrucât lipsa lor poate duce la perturbaţii grave.Vitamina A, dacă nu e asigurată în cantităţile necesare în hrana hamsterului, provoacă scăderea în greutate a animalului, părul din blană devine subţire şi aspru, apar tulburări de vedere ca urmare a xeroftalmiei, iar într-un stadiu mai tardiv apar hemoragii intestinale şi în zona genitală. Au fost descrise de asemenea metaplazii scuamoase cheratinizante la nivelul glandelor salivare si a gonadelor. S-a stabilit experimental că 250 U.I. de vitamină A pe săptămână sunt suficiente pentru un hamster (minima fiind 80 mg/săptămână).
Corectarea avitaminozei A se realizează cu morcovi, lucerna, fîn uscat sau cu produse comerciale (vit. A hidrosolubilă, vil. A+D2 uleioasă).
Vitamina D este necesară în cantităţi mici când dozele de calciu şi fosfor sunt în cantităţi optime. La hamster nu au fost constatate cazuri de rahitism înfanţii. Excesul de vitamină D se traduce prin mineralizarea intensă a ţesuturilor moi şi în mod deosebit prin apariţia periodontitelor (inflamaţia alveolelor dentare). În caz că apar cazuri de avitaminoză D, corectarea se realizează cu untură de peşte sau cu produse din comerţ (vitamina D2).
Vitamina E. Avitaminoza E se exprimă la hamster la fel ca la alte specii de animale: atrofii musculare, hiperiritabilitate, convulsii şi colaps. Tratamentul avitaminozei E în primul stadiu de evoluţie a bolii se realizează cu 1 mg alfatocoferol/animal într-o singură priză.
Degenerările musculare sau alte modificări asociate cu deficienţele în vitamina E pot fi prevenite cu 5 mg alfatocoferol/kg hrană.
Vitamina K, neasigurată în cantităţi minime, se traduce la hamster prin scăderea ratei de creştere şi dezvoltarea de microhemoragii cu deosebire în masa musculară şi ţesutul subcutanat.
Deficitul vitaminic se produce probabil din cauză că flora intestinală de bază nu asigură capacitatea de sintetizare a acestei vitamine.
Preventiv se recomandă asigurarea în dieta alimentară a hamsterilor a 10—200 mg vitamină K/kg hrană semipurificată uscată.
Din rândul vitaminelor hidrosolubile pentru hamsteri interesează :
Vitamina B1 (tiamina) care este absolut necesară, deficitul ei în regimul alimentar al hamsterului traducîndu-se prin polinevrită. Administrarea orală a 3 mg tiamină/zi înlătură simptomele de deficienţă vitaminică.
Pentru creşterea normală a hamsterilor se recomandă 6—10 mg tiamină/kg hrană.
Cercetările întreprinse au arătat eă simptomele cauzate de hipovitaminoza B1 se traduc prin anorexie, astenie, slăbire progresivă, crampe musculare, pareze şi chiar paralizii.
Principalele nutreţuri eare conţin vitamină B1 sunt: lueerna, cartofii, morcovii, varza, boabele, tărâţele de grâu.  În comerţ, vitamina B1 se găseşte sub formă de tiamină (fiole).
Vitamina B2 (riboflavina).  Lipsa acestei vitamine din hrana hamsterilor provoacă diareea, dermatita, oprirea creşterii, alopecia (căderea părului) şi apatia. Administrarea zilnică a 4 mg riboflavina ori includerea a 20 mg/kg hrană înlătură simptomele deficienţei vitaminice. Se recomandă 15 mg riboflavină/kg nutreţuri pe zi.
Hrana naturală cea mai bogată în riboflavina este reprezentată de lucerna, boabe de cereale (orz, ovăz, porumb); în comerţ produsul se prezintă în fiole de 1 ml a 5 mg vitamina B2.
Vitamina B6 (piridoxina) este indispensabilă pentru hamster. Deficitul vitaminic se traduce la hamster prin scăderea în greutate, un spor de creştere necorespunzător, lipsă de poftă de mâncare, acromotrichie (decolorarea congenitală a părului) şi rărirea firelor în blană. De asemenea, se măreşte cantitatea din secreţia urinară în aeid xanturemic. În acest caz, intervenţia cu 6—12 mg piridoxină/kg hrană este suficientă pentru redresarea situaţiei. Ca hrană naturală, drojdia de bere şi tărâţele se folosesc cu rezultate satisfăcătoare, acestea continînd vitamina B6.
Vitamina B12. Când lipseşte în raţie se produc deficienţe metabolice. Astfel, se ajunge la o excreţie crescută a acizilor metilmalonic şi formiminoglutamic ca şi la sporirea nivelelor de glutation în sânge, ser şi ficat. Aceste aberaţii metabolice se pot preveni prin 10 mg vitamina B12/kg adiţionate zilnic în hrană. Consiliul Naţional de Cercetări o recomandă în cantitate de 0,01 mg/kg regim alimentar uscat. Hamsteml îşi asigură el însuşi rezerve din această vitamină consumîndu-si crotinele. Dar acest mod de asigurare a vitaminei fiind insuficient, ea trebuie completată prin produse naturale : zer, brânză proaspătă de vaci sau preparate farmaceutice înfiolate, existente în comerţ.
Niacina, deficitară în hrană, se soldează cu alopecie, blană aspră şi moartea animalelor în câteva săptămâni. Simptomele dispar după administrarea de 100 mg niacină/zi. Ea se dovedeşte necesară în special pentru femelele în lactaţie, deşi adesea hamsterii îşi sintetizează singuri niacina din triptofanul extras din alimente (boabe de cereale, cu deosebire de porumb).
Acidul pantotenic, deficitar în raţie se traduce prin scăderea greutăţii corporale, secreţie porfirinică în jurul nasului, gurii şi ochilor, urmată chiar de moartea animalelor. Pantotenatul de calciu administrat în cantitate de 10 mg/kg de alimente înlătură carenţa, deşi unii autori recomandă 40 mg/kg hrană.
Colina este utilă atât pentru creştere cât şi pentru o bună lactaţie. Infiltraţia grasă a celulelor hepatice este pusă pe seama deficienţei vitaminice de colină.
Vitamina H (biotina) este considerată ca factor esenţial de creştere. In afară de faptul că lipsa ei opreşte dezvoltarea animalelor, totodată induce dermatoze (alopecie periorbitară), anemie şi leucopenie. Prevenirea carenţei se asigură cu 100 mg vitamină H/kg hrană/zi. In hrană se asigură prin fân de lucerna, trifoi, ţimoftică, drojdie de bere, boabe de cereale sau prin preparate comerciale existente în farmacii sub denumirea de inositol.
Vitamina PP — acidul nicotinic — se află în cantităţi suficiente în alimentele verzi şi proaspete. Pentru hamsteri necesarul este estimat la 95 mg/zi/cap. Absenţa ei în alimentaţia hamsterului induce o dermatoză cu implicaţii în deformarea capului. Hipovitaminoza se tratează şi previne cu adaos mineralo-vitaminic PP adiţionat în raţia zilnică în funcţie de greutatea corporală a hamsterilor sau prin componente farmaceutice conţinînd 0,10 g acid nicotinic sau soluţie injectabilă în fiole de 3 şi 5°/o.
Adaosul de acid nicotinic (PP), inositol (H) şi colină in raţia zilnică a femelelor mame sporeşte producţia de lapte, ceea ce influenţează favorabil creşterea şi dezvoltarea puilor sugari.

Call Us