Cheratita

Durata de citire: < 1 minut

Generalităţi:
Cheratita este inflamatia corneei si poate fi determinata de cauze externe (praf, gaze, răniri ale ochiului) sau de cauze interne (tulburări ale metabolismului, jigodie). Cheratita poate fi superficiala sau profunda (parenchimatoasa).
Cheratita superficiala apare mai ales la rasele Ciobănesc german si Teckel.

Simptome:
Corneea devine pe alocuri cenuşie si opaca, cu suprafaţa mata (rugoasa). Camele tine ochii inchisi si se freacă la ochi, dar cu grija pentru ca durerea este mare. Pot sa apară adâncituri in cornee (ulcere), care se umplu cu puroi. Cheratita profunda se manifesta in mod asemănător, cu deosebirea ca regiunile afectate au o suprafaţa lucioasa (neteda). Sensibilitatea nu este asa de mare.
Tratament:
Tratamentul consta in aplicarea de unguente pe baza de antiseptice si anestezice locale. Astfel se poate recomanda un unguent cu lodoform 0,25 g, Xilina 0,2 g, Lanolina anh. 1,0 g, Vaselina ad 10,0 g.M.f.ung. In locul lui, se pot aplica de mai multe ori pe zi picaturi cu penicilina (20.000 u.i./ml). In procesele cronice se insufla in ochi zahăr praf pentru erodarea opacefierilor. Daca exista un ulcer corneean care ameninţa sa rupă corneea, se instileaza in ochi picaturi cu czerina (soluţie 1 %), pentru reducerea tensiunii intraoculare. De mai multe ori, stingerea procesului inflamator nu reda corneei transparenta. Sunt indicate in cheratite si comprese calde-fierbinti aplicate pe pleoapa inchisa. Se fac mai multe comprese pe zi.
Cheratita este o boala specifica pentru rasele: Ciobănesc German

Call Us