Coccidioidomicoza

Durata de citire: 2 minute

Este o boală micotică, comună omului şi animalelor, cu localizare viscerală. Agentul patogen este Coccidioides immitis, singura specie patogenă din genul Coccidioides. Se găseşte în solul regiunilor endemice. Produce epizootii la rozătoare care sunt considerate rezervor de infecţie al bolii.
Contaminarea animalelor sau a omului se face pe cale respiratorie prin inhalarea prafului ce conţine fungi. Îmbolnăvirile au loc în special în anotimpurile secetoase şi se întâlnesc sub formă endemică în California, Mexic şi Venezuela.
La animale boala a fost observată la câine la care produce modificări pulmonare.
La om, coccidioidomicoza dă forme pulmonare sau generalizate cu localizare la nivelul sistemului reticulo-endotelial ca şi forme inaparente în 50% din cazurile de infecţie.
În micoza pulmonară, tabloul bolii este caracterizat prin febră, respiraţie dificilă, dureri toracice puternice, tuse cu expectoraţie albă-cenuşie. Uneori apar hemoptizii. Se constată şi prezenţa unor modificări alergice de tipul eritemului nodos. În pulmon, se formează leziuni nodulare „coccidioame” uneori excavaţii.
Tratament
Formele usoare de coccidioidomicoza dispar de obicei fara necesitatea unui tratament specific. De altfel, pot fi prescrise medicamente pentru diminuarea simptomelor de tip gripal, fiind recomandat si repaus total.
Daca infectia primara se manifesta sever si persista se recomanda tratamentul cu antifungice, amfotericina B sau itraconazol pentru a preveni diseminarea sau cronicizarea afectiunii pulmonare.
Pentru pacientii cu forma de infectie ce progreseaza rapid sau cu coccidiodomicoza diseminata, medicamentul de electie este amfotericina B, administrata intravenos. Medicamentul se schimba dupa 2-3 luni de tratament cu itraconazol, ketoconazol sau fluconazol in cazul pacientilor care prezinta ameliorari evidente sau infectii diseminate mai putin exprimate. Medicamentele administrate suprima infectia pe termen lung, iar unele tratamente se desfasoara pe parcursul a cativa ani.
Persoanelor cu meningita coccidioidala le sunt administrate initial fluconazol. De obicei este necesara si administrare intraspinala de amfotericina B.
Chimioterapia prin rezectia leziunilor cronice progresive limitate la un singur lob pulmonar este suficient de utila.


Call Us