Codeina

Durata de citire: 3 minute

Clasificare funcțională: Analgezic, opioid, antitusiv

Farmacologie și Mecanism de Acțiune

Mecanismul este similar cu cel al morfinei, cu o potență aproximativ de 1/10 a morfinei. La câinii, absorbția orală este redusă (<5%), dar se convertește rapid în alți metaboliți care pot avea activitate analgezică, cum ar fi formele glucuronidate ale codeinei. Activitatea codeinei și, poate, a unor metaboliți activi, este de a se lega de receptori mu și receptori opioizi kappa de pe nervi și de a inhiba eliberarea neurotransmițătorilor implicați în transmiterea stimuliilor de durere (cum ar fi Substanța P). De asemenea, poate inhiba eliberarea unor mediatori inflamatori. Efectele sedative centrale și euforice sunt legate de efectele asupra receptorilor mu din creier.

Indicații și Utilizări Clinice

Codeina, sau codeina cu acetaminofen, este indicată pentru tratamentul durerii moderate. A fost folosită și ca antitusiv. Cu toate că codeina este folosită pe scară largă la oameni, eficacitatea sa la animale pentru uzul antitusiv sau analgezic nu a fost stabilită. Absorbția orală la câini este redusă. Deoarece o mică parte din codeina se convertește în morfină (doar 10% la oameni) și durata de acțiune a morfinei este scurtă la câini, eficacitatea clinică a codeinei la câini poate fi pusă sub semnul întrebării.

Reacții Adverse și Efecte Secundare

Ca toate opiaceele, efectele secundare ale codeinei sunt previzibile și inevitabile. Efectele secundare includ sedație, constipație și bradicardie. Depresia respiratorie apare la doze mari.

Contraindicații și Precauții

Substanță controlată. Toleranța și dependența apar cu administrare cronică. Dozele mari (comprimate cu 60 mg acetaminofen) pot cauza sedație la câini. Pisicile sunt mai susceptibile la excitabilitate decât alte specii. Unele formulări de codeină pot conține alte ingrediente (de exemplu, acetaminofen) care nu ar trebui administrate pisicilor.

Interacțiuni Medicamentoase

Nu sunt raportate interacțiuni medicamentoase la animale. Cu toate acestea, codeina poate potența efectele altor sedative și depresoare ale sistemului nervos central.

Instrucțiuni de Utilizare

Disponibilă sub formă de tablete orale de fosfat de codeină și sulfat de codeină. Dozele listate pentru analgezie sunt considerate doze inițiale; pacienții individuali pot avea nevoie de doze mai mari, în funcție de gradul de toleranță sau pragul de durere. Când se administrează combinații de acetaminofen-codeină, se recomandă utilizarea tabletei cu doză mare (care conține 60 mg de codeină) pentru a evita sedația la câini (cu greutate corporală între 20-30 kg), iar doza mai mică (30 mg) este recomandată.

Monitorizarea Pacientului și Testele de Laborator

Monitorizați ritmul cardiac și respirația pacientului. Deși bradicardia rar trebuie tratată atunci când este cauzată de un opioid, dacă este necesar, se poate administra atropină. Dacă apare o depresie respiratorie gravă, opioidul poate fi inversat cu naloxonă.

Formulări

Codeina este disponibilă sub formă de tablete de 15 mg, 30 mg și 60 mg, sirop de 5 mg/mL și soluție orală de 3 mg/mL. Este disponibilă și în formulări cu acetaminofen.

Stabilitate și Stocare

Păstrați într-un recipient etanș, protejat de lumină, la temperatura camerei. Stabilitatea formulărilor combinate nu a fost evaluată.

Dozare la Animale Mici
Câini
• Analgezie: 0,5-1 mg/kg la fiecare 4-6 ore pe cale orală.
• Antitusiv: 0,1-0,3 mg/kg la fiecare 4-6 ore pe cale orală.
Pisici
• Analgezie: 0,5 mg/kg la fiecare 6 ore pe cale orală. Creșteți doza, după nevoie, pentru a controla durerea.
• Antitusiv: 0,1 mg/kg la fiecare 6 ore pe cale orală.

Dozare la Animale Mari
Nu există nicio doză raportată pentru animalele mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us