DALMAŢIAN

Durata de citire: 2 minute

Dalmatinac
Croatia
După clasificarea marelui naturalist Buffon, acest câine ar descinde din Bracul de Bengal, rasa care aparţine grupului de câini gonitori. Alţii susţin că Dalmaţianul ar fi de origine relativ recentă. Totuşi s-au găsit în mormintele egiptene din Teba reprezentări ale acestui câine, ceea ce dovedeşte vechimea originii lui. În genere, se admite că Dalmaţianul ar proveni din încrucişarea între Bracul de Bengal şi Bull-Terrierul sau Pointerul englez. Toate acestea nu explică, totuşi, denumirea de Dalmaţian, deoarece în Dalmaţia nu a existat niciodată un strămoş al acestei rase. Se presupune că denumirea lui provine din faptul că a fost folosit, datorită rezistenţei şi vitezei sale, ca un câine de război în Balcani şi mai ales în Dalmaţia. În secolul al 17-lea acest câine a reprezentat, în Italia, simbolul papal, iar în secolele al 18-lea şi al 19-lea a devenit, în Franţa şi în Anglia, câine de însoţire a doamnelor elegante, a căror trasuri se plimbau în Bois de Boulogne. Apariţia automobilului a marcat declinul şi apoi dispariţia aproape totală a acestei rase. În urma prezentării filmului de desene animate „101 Dalmaţieni”, celebrul Walt Disney a renăscut interesul pentru acest câine, dându-i locul ce i se cuvine.
Este un câine echilibrat, puternic, musculos, cu linii simetrice, robust, fără a fi greoi, cu capul destul de lung, craniul plat şi mai lat între urechi, botul lung şi puternic, nasul bine dezvoltat, de culoarea petelor respective ale blănii — negru sau brun. Ochii rotunzi, de mărime mijlocie, vii şi strălucitori au, de asemenea, culoarea petelor blănii. Urechile, cu textură fină, ataşate sus, de mărime mijlocie, mai late la bază, subţiindu-se la vârfuri, au marginile rotunjite şi atirnă pe lângă cap. Gâtul este suplu, uşor curbat, trupul viguros, pieptul adinc, mare, nu prea lat, spatele solid, şalele puternice şi musculoase, uşor curbate, umerii oblici, cu musculatură bună. Picioarele anterioare sunt drepte, puternice, cu osatură solidă; cele posterioare, bine împachetate cu muşchi; jaretul este lăsat in jos, labele sunt rotunde şi compacte, degetele viguros îndoite, perniţele groase. Coada de lungime medie, mai puternică la bază, ascuţindu-se intr-un vârf fin, este purtată orizontal cu o uşoară curbură in sus însă niciodată rulată în inel pe spate. Păirul este scurt, neted, fin, des, tare şi lucios.
Este un câine inteligent, calm, blajin, activ, iute, disciplinat, vigilent, rezistent.
Cu aspectul lui nobil, cu blana splendidă, unică, este un animal de lux, dar şi foarte bun însoţitor şi un bun paznic al casei; în America este folosit ca un excelent câine de poliţie.
Înălţimea:
M. 55—60 cm F. 50—55 cm
Greutatea :
M. 25 kg F. 22,5 kg
Culoarea părului:
Fond alb curat cu pete clare şi rotunde negre sau brun-cafenii

Call Us