Gastroenterita produsă de virusul Rota
Este o boală infecţioasă specifică tineretului animal (viţei, mânji, purcei, miei, iepuri, şoareci nou născuţi ş.a.) dar semnalată şi la copii, produsă de un virus pus în evidenţă în celulele epiteliale ale intestinului subţire.
Virusul a fost descoperit în anul 1973 şi a primit denumirea de rota = roată, după aspectul rotund al particulelor virale.
La toate speciile de animale provoacă gastro-enterită: mucoasa intestinală este inflamată, vilozităţile apar scurtate, celulele epiteliale sunt modificate, absorţia intestinală este stânjenită.
Viţeii sunt sensibili la virusul izolat de la copii şi mânji, iar purceii de la virusul de la copii, mânji, purcei. De asemenea diverse specii de maimuţe au putut fi infectate cu virusul provenit de la om.
Cercetările efectuate în acest sens au ajuns la concluzia transmiterii reciproce a virusului de la om la animale şi viceversa, ceea ce au dus la definirea retrovirusului ca agent zoonotic.
Modul de transmitere a virusului nu este elucidată, se presupune o contaminare prin fecalele de la copii şi animale bolnave, prin poluarea alimentelor şi a apei de băut.
Manifestarea bolii la om – gastroenterită febrilă, vărsături dese, dureri abdominale (colici), uneori apare o erupţie pe tegumente maculo-papuloasă. Boala durează 5-8 zile şi are o evoluţie favorabilă. Mai des apare iarna.
Diagnosticul – se precizează prin examenul materiilor fecale (la microscopul electronic) şi evidenţierea particulelor virale precum şi alte reacţii de laborator (serologie).
Tratamentul – combaterea stării de deshidratare, cu perfuzii cu soluţii de electroliţi şi glucoză.
Profilaxie – animalele bolnave se izolează, se tratează sau se predau la ecarisaj. Se evită contactul copiilor cu tineretul animalelor receptiv la boală (sănătoase sau bolnave).