Guta la pasari

Durata de citire: 2 minute

Guta se caracterizeaza prin depunerea acidului uric sau a sarurilor de sodiu, potasiu sau amoniu in organe (guta viscerala) sau in articulatii (guta articulara)
Acidul uric se sintetizeaza la nivelul ficatului pasarilor, peste 90% din acidul uric la pasari este excretat de tubii renali.

Etilogie: cauzele aparitiei gutei sunt multiple si anume:
– tulburari functionale ale ficatului, pancreasului, rinichiului, intestinului;
– afectiuni renale datorita frigului, intoxicatiilor si infectiilor;
– lipsa vitaminei A din furaje;
– hiperproteinemia alimentara
Receptivitate: este intalnita la tineretul de rate, gaste, gaini de 4-8 nluni. Este mai rara la porumbei , papagali si curcani.
Clinic: guta viscerala evolueaza acut si subacut si se manifesta prin inapetenta, tristete, cianoza crestei si a barbitelor, indigestia gusii, diaree sau constipatie cu fecale bogate in urati, hipotermie, vertije, ataxie si moarte. Ouale sunt moi.
Guta articulara evolueaza cronic si se caracterizeaza prin tumefactii articulare. Daca se sectioneaza la nivelul tumefactiilor se constata suspensii groase ca de tale. Se mai observa degetele tumefiate uneori chiar unghiile care pot cadea, diaree rebela, cahexie si moarte.
Anatomopatologic leziunile in guta viscerala sunt materializate in prezenta unui depozit de culoare alba pe seroasele organelor, pericard, peritoneu, sacii aerieni uneori in profunzimea organelor interne si a muschilor. Pe uretere se gaseste o urina groasa si albicioasa, iar in rinichi se constata prezenta uratilor. In guta articulara se gasesc tumefactii difuze la nivelul articulatiilor de la picioare, la gaini si la nivelul aripilor la porumbel.
Diagnosticul: diferential se face fata de: artritele stafilococice, artritele pasteurelice si tuberculoase.
Tratament: din ratiile pasarilor se vor scoate proteinele sau se vor reduce. Se vor administra furaje verzi la discretie, iarna 3-5% din ratie sa fie faina de lucerna, iar 5-10g/pasare morcov. Pentru a favoriza eliminarea acidului uric se administreaza carbonat si salicilat de litiu salutie 2% sau 5% bicarbonat de sodiu. In guta articulara se recomanda punctie articulara si evacuarea continutului.


Call Us