HAMSTERUL AURIU SIRIAN CA MIJLOC DE AGREMENT
În ultimele decenii, hamsterul este adesea utilizat ca animal de agrement. Uşor de domesticit, acest rozător se familiarizează repede cu cei din jur. El reţine uşor numele ce i se atribuie, se împrieteneşte repede, mănâncă din mână şi acceptă cu plăcere prezenta omului lingă el. S-a spus, pe bună dreptate, că hamsterul poate fi considerat un bun prieten. Chiar dacă e mai puţin comunicativ în comparaţie cu pisica sau câinele şi nici nu poate concura cu cântecul fermecător al păsărelelor de colivie, el are totuşi calităţile lui : este un animal economic, atât la cumpărare cât şi la întreţinere ; riscurile de îmbolnăvire şi pretenţiile lui sunt minime; în plus dispune de o blană fină, manifestă blândeţe în comportament şi aptitudini evidente de familiarizare.
Singura boală mai periculoasă pe care hamsterul o contractă şi o transmite omului este coriomeningita limfocitară.Dacă este lăsat liber în încăpere, el îşi face singur un culcuş într-un ungher sau loc mai întunecos, de unde la căderea serii iese şi hoinăreşte toată noaptea căutînd de mâncare. El ronţăie, scormoneşte şi dispare în zori, ducându-se la culcuşul lui, unde doarme profund. De regulă îşi aruncă afară din cuib excrementele şi chiar acceptă de bună voie un recipient (vas) destinat în acest scop.
Hamsterul auriu sirian atrage cu deosebire copiii, cu care se împrieteneşte repede şi cărora le oferă multe bucurii şi prilejul de a-şi manifesta grija hranei şi comportamentul faţă de animale.
Crescătorii de hamsteri care se ocupă cu hrănirea, îngrijirea şi înmulţirea lor au posibilitatea să realizeze venituri importante din această îndeletnicire.