Histoplasmoza

Durata de citire: 2 minute

Histoplasmoza este o boala micotica, prezenta la om si animale sub forma localizata, de obicei pulmonara, sau generalizata, afectand organele sistemului reticuloendotelial, splina, ficat, ganglioni limfatici.

 Etiologia – ciuperca Histoplasma capsulatum.
Este o boala a mediului inconjurator si se transmite prin inhalatie dar si pe cale digestiva.
Rezervorul agentului patogen este solul asociat cu excrementele (gainatul) de pasari si de lilieci. Sporii ciupercii se gasesc in grote si pesteri.
Animale receptive: caine, pisica, soareci, sobolani, bovine, ovine, cabaline, animale salbatice si captive (animale de blana). Boala este raspandita peste tot in lume.


Cele mai multe cazuri se intalnesc la muncitorii care profeseaza diverse activitati in natura, muncitorii agricoli, persoanele care cresc caini si pisici.
Boala este raspandita in toate continentele.
Surse de infectie: animale (liliac, rozatoare, caini) si pasari (porumbei in special), unele insecte, apa si solul din crescatoriile de pasari, din grote si pesteri locuite de lilieci, terenuri si ruine unde stau porumbei, murdarite de dejectiile acestora – contin spori de Histomonas.
Calea de transmitere este cea respiratorie, riscul imbolnavirii este mai mare lacrescatorii de pasari, agricultori, specialisti din laboratoare, arheologi, speologi – primele imbolnaviri mortale au aparut la cercetatorii mormintelor Faraonilor „Blestemul faraonilor” – dupa spusele localnicilor.
 Manifestarea bolii la om – tipul cel mai comun – forma cronica pulmonara si forma diseminata in organele sistemului reticuloendotelial.
Histoplasmoza pulmonara se manifesta prin tulburari respiratorii, modificarea starii generale, febra prelungita, neregulata, dispnee, tuse, dureri toracice, hemoragii pulmonare (hemoptizie), pneumotorax, examenul radiologie evidentiaza forme nodulare diverse.
In forma generalizata debutul este necaracteristic , cu febra, astenie, transpiratie nocturna, varsaturi si scaune diareice sangvinolente, care produc deshidratare si anemie.
 Diagnostic – examen serologic – cu reactia de fixare a complementului, testul cutanat cu histoplasmina, proba biologica pe hamsteri. Diagnostic diferential se face fata de influenta, pneumonia virala, tuberculoza, coccdiodmicoza, criptococoza.
 Aspectele bolii la animale – cele mai afectate: cainii si pisicile. Ca si la om, la caine apare o infectie primara a pulmonului ca zone de incapsulari si calcificari, tuse cronica, respiratie dispneica, febra neregulata, hepatomegalie, splenomegalie, limfoadenopatie.
 Tratament- tratament general, Amphotericin B.
 Profilaxie si combatere – decontaminarea solului cu formoldehida, educatie sanitara si igiena generala a persoanelor frecvent supuse imbolnavirilor (masti la lucratorii din industria textila, in laboratoare, evitarea contactului cu cainii si pisicile.



Call Us