Influența aviară: EFSA recomandă supravegherea sporită
Virusul gripei aviare foarte patogene (HPAI) continuă să circule intens în rândul păsărilor de mare în Europa, provocând mortalitate ridicată, în timp ce situația generală în sectorul avicol s-a ameliorat. Investigatiile epidemiologice privind un focar în rândul pisicilor din Polonia sunt în curs de desfășurare. Potrivit celor mai recente rapoarte despre gripa aviară publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Laboratorul European de Referință al UE (EURL), riscul pentru publicul larg rămâne scăzut.
În perioada 29 aprilie – 23 iunie, gripa aviară foarte patogenă (HPAI) a afectat o gamă extinsă de specii de păsări sălbatice, de la cele mai nordice părți ale Norvegiei până la coasta mediteraneană. Păsările de mare au fost găsite acum și în interiorul țării, nu doar de-a lungul coastelor. EFSA recomandă supravegherea activă a bolii la păsările sălbatice, în special la păsările acvatice, pentru a înțelege circulația și menținerea diferitelor tulpini de virusuri HPAI.
HPAI la mamifere
Marea majoritate a mamiferelor sălbatice afectate de HPAI sunt carnivore care vânează păsările sălbatice, se hrănesc cu păsări sălbatice moarte sau fac ambele lucruri. Douăzeci și patru de pisici domestice și un ras captiv (cunoscut și sub numele de lynx deșertic) au fost testate pozitiv pentru HPAI A(H5N1) în Polonia, dintre acestea câteva prezentând semne clinice severe ce au dus la deces. Sursa de infecție rămâne incertă, deoarece până în prezent nu a fost dovedită nicio transmitere de la pisică la pisică sau de la pisică la om. Prezența anticorpilor a fost detectată la cinci câini și o pisică fără semne clinice pe o fermă din Italia afectată de un focar de HPAI în rândul păsărilor.
EFSA recomandă o supraveghere sporită a virusurilor HPAI la carnivorele sălbatice și domestice aflate în libertate, în zonele cu risc ridicat, și evitarea expunerii animalelor de companie carnivore la animale moarte sau bolnave (mamifere și păsări).
Risc scăzut pentru populația generală
ECDC a evaluat că riscul de infectare cu virusul HPAI în Europa rămâne scăzut pentru populația generală și scăzut până la moderat pentru persoanele expuse profesional sau în alt mod la păsări sau mamifere infectate (sălbatice sau domesticite). Pentru a reduce în continuare riscul de infectare, experții recomandă conștientizarea publicului pentru a evita expunerea la păsările sau mamiferele sălbatice sau bolnave.
Salut! Acest articol mi-a oferit informatii foarte utile despre gripa aviara si modul in care ne putem proteja. Am citit acest articol intr-un timp uimitor de scurt, iar informatia oferita a fost exact ce cautam! Va multumesc pentru aceste informatii de informare si efortul pe care l-ati depus pentru a scrie acest articol.