Injecţiile subcutanate
Există situaţii de îmbolnăviri foarte severe, când injecţiile trebuie făcute din 6 în 6 ore, aşa cum sunt, de exemplu, infecţiile grave, când trebuie făcute antibiotice, sau întoxicaţiiie cu oxicumarină, când, în primele zile, fitomenadionul trebuie făcut la 6 ore, şi în cazul în care câinele bolnav nu poate fi prezentat la medic la intervale aşa de scurte.
În aceste situaţii limită, fiecare om poate învăţa să facă injecţii subcutanate.
Injecţiile subcutanate sunt singurele care pot fi facute de către o persoana necalificată. Medicul veterinar va pregăti dinainte dozele ce trebuie administrate şi va înmâna proprietarului serigile gata pentru utilizare.
Locul de elecţie pentru injecţiile subcutanate este toată zona toracelui, flancurile şi spinarea. Cu cât ne apropiem de coloană, cu atât zona este mai puţin sensibilă, deşi pielea este mai groasă şi acul intră ceva mai greu.
Locul ales se dezinfectează cu un tampon îmbibat în alcool medicinal, cu care se freacă bine pielea, în sensul invers de creştere a firelor de păr.
Se face un pliu al pielii, se introduce acul la baza acestui pliu şi se apasă pe piston ; după scoaterea acului, se repetă dezinfecţia cu alcool.
In timpul injecţiei, câinele este urcat pe masă şi cineva îi freacă bine urechile la baza lor. Dacă este vorba de un animal mai sperios, mai nervos, este bine să fie legat la bot . După injecţie se masează energic zona pentru a favoriza difuzia substanţei în ţesutul conjunctiv.