Învăţarea stăpânirii de sine
Câinele tău trage de lesa dacă cineva se apropie de tine? sau daca vede alt câine? dacă trec oameni care aleargă pe lângă el? daca o pisică sau o veveriţă trece prin gradină? Este greu de stăpânit când mergi cu el la veterinar sau la frizerie? când oamenii intră in casa ta?
Daca răspunsul la oricare dintre aceste întrebari este da, înseamna că trebuie să înveţi câinele să se stăpânească. La fel precum copii care trebuie să înveţe să-şi stăpânească impulsurile înainte de a deveni adulţi responsabili, câinii trebuie să înveţe controlul de sine pentru a deveni cetăţeni canini manieraţi. Stăpânirea de sine trebuie învaăţată, precum îi înveţi să stea sau să vină când este chemat. Fiecare proprietar de câine poate să-şi înveţe câinele să se stăpânească, urmând aceste reguli:
- Antrenează, dar nu constrânge. Trăgând tare de lesa nu ii in vata pe câine decât faptul ca ii poţi constrânge. In loc de a face acest lucru, da-i o comanda simpla, de exemplu ŞEZI, reamintindu-i cu lesa daca este nevoie, după care da-i drumul la lesa pentru a nu fi nici o tensiune in ea. Daca câinele pleacă din poziţie, tăcut si incet pune-l inapoi la loc si da drumul la lesa din nou.
- Cere intelegere, nu supunere. Trebuie sa vezi munca impreuna cu câinele tau ca pe cea pe care ai face-o cu cel mai bun prieten al tau. Evita tensiunile care pot apare cerandu-i câinelui sa facă mai mult decât poate face. De exemplu, daca câinele este foarte agitat, nu poate fi in stare sau nu va vrea sa se culce la pamant, dar va sta liniştit daca ii vei cere asta liniştit. Trebuie sa faci compromisuri si sa fii înţelegător – cele mai multe tensiuni intre câine si stapan apar atunci când stăpânul încearcă sa domine câinele, in loc sa găsească o soluţie care sa fie acceptabila pentru amândoi.
- Tine minte ca animalul nu ştie ce opţiuni are. Un câine care nu are stăpânirea de sine formata pur si simplu nu ştie ca este posibil sa stea liniştit in fata distragerilor din fata sa. Este responsabilitatea stăpânului sa ii arate ca are si alte opţiuni in loc sa smucească lesa sau sa latre.
- Trebuie sa te mişti incet si sa vorbeşti calm. Un câine care este agitat are nevoie de o mânuire calma si inceata. O greşeala comuna pe care o fac proprietarii de câini este aceea ca se mişca repezit si trag de lesa cu putere, ridicând vocea si vorbind in tonuri ascuţite. Din punctul de vedere al câinelui, stăpânul apare ca fiind la fel de agitat, iar ţipetele sale seamănă cu un lătrat. In loc de a calma câinele, aceasta ii face sa devină si mai agitat. Miscandu-se incet si vorbind potolit, stăpânul transmite un mesaj clar câinelui ca nu este agitat si ca este in deplin control al situaţiei.
- Adu aminte si cere sa execute, nu da ordine. Un câine care este deja excitat nervos este foarte probabil ca se va opune unei corecţii aspre si va deveni mai agitat. Cere prin mişcări blânde ale lesei, si adu aminte câinelui de fiecare data când uita sau isi schimba poziţia.
- Lucrează asupra controlului de sine în orice situaţie. Începe prin a cere câinelui să stea într-o zonă liniştită, având lesa liberă pentru 5 minute. Gradat indepărtează-te de el şi fă asta cât mai des. Lucrează acasă, în casa prietenilor, magazine, expoziţii canine sau la veterinar. Cu cât stăpînirea de sine a câinelui şi respectul pentru tine vor creşte, cu atât vei putea mări durata de şedere a câinelui până la 30 de minute.