KOMONDOR

Durata de citire: 2 minute

komondorUNGARIA
Rasa provine din Dogul de Tibet care a fost adus în Ungaria, în secolul al 9-lea, de cumani, ciobani nomazi de origine turcă. După unii autori americani, această rasă ar fi şi mai veche, existind în Mesopotamia acum 3—4000 de ani. Komondorul este astăzi răspândit în mai multe ţări : Franţa, Italia, Slovenia, Serbia, Marea Britanie şi, în special, în S.U.A. unde este foarte apreciat.
Face parte din grupa câinilor de talie mare. Înfăţişarea sa atrăgătoare şi impozantă, ţinuta şi mersul demn impun respect şi admiraţie. Corpul său este pătratic, puternic construit, cu muşchi solizi şi osatură viguroasă. Capul mare, proporţional cu corpul, pare un smoc de păr ce ţâşneşte de pe suprafaţa corpului ; craniul este puţin bombat, stopul puternic marcat; ochii sunt inteligenţi, cu arcada sprâncenelor bine dezvoltată ; urechile lungi, în formă de „U”, atârnă de-a lungul capului ; urechile nu se mişcă în sus nici în stare de atenţie nici în stare de atac ; gâtul de lungime mijlocie, mai de grabă scurt, se ridică puţin deasupra liniei spatelui ; greabănul este destul de lung şi pronunţat în faţă ; spatele este scurt, crupa de lungime medie, lată, este uşor descendentă; toracele moderat de adânc este lung, bine arcuit, abdomenul nu coboară sub nivelul toracelui. Blana lungă, deasă şi încâlcită îngreunează aprecierea corectă a membrelor : cele anterioare, de forma unor coloane, au scheletul puternic, masiv ; labele sunt mari, strânse, tălpile elastice, de culoarea ardeziei ; cele posterioare sunt musculoase şi pline, poziţia statică a acestora este echilibrată, labele sunt mai alungite, dar strânse. Coada atârnînd este uşor îndoită orizontal la vârf ; în stare de agitaţie se ridică cel mult la nivelul spatelui. Ceea ce atrage în mod deosebit la acest câine este blana formată dintr-un păr lung, bogat şi stufos care, acoperind corpul viguros, mare, dă Komondoru-lui un aspect de masivitate. Este o blană frumoasă şi rară. Părul se prezintă fie sub formă de şnur, cu bucle mici şi nu prea stufos (pâslos), fie neted, mai aspru, foarte stufos, cu puf moale, care face blana impermeabilă.
Este un câine inteligent, vigilent, vioi, foarte curajos, atacă urşii şi lupii. Cu forţa lui de 60 de kg, maiestuos şi neânfricat, este gata in orice moment de luptă, înfăţişarea lui masivă trezeşte teamă ; nu este prea blîând ; foarte bănuitor, atacă puternic străinii. În schimb, este deosebit de credincios stăpânului. În paza şi apărarea casei, avutului şi a vitelor manifestă un curaj ferm. Atacă fără glas, cu îndrăzneală. Este necruţător ; în terenul păzit de el nu admite pătrunderea altor vietăţi ; noaptea este neâncetat în mişcare.
Este un excelent câine de lucru, paznic al turmelor de vite şi al locuinţelor. Este folosit şi ca un bun câine de ocrotire şi însoţire.
Înălţimea:
M. 65-80cm; F: 55-70 cm
Greutatea:
M. 50-60kg; F. 40-50 kg
Culoarea părului:
Totdeauna albă, cu părul încreţit şi cordelat, lung de 20 până la 27 cm.

Call Us