Laptisorul de matca crud

Durata de citire: 3 minute

Ce este laptisorul de matca
Sub denumirea de „laptisor de matca” este cunoscuta o secretie a unor glande (hipo-faringale) ale albinelor lucratoare. Aceasta secretie are o culoare alba-galbuie, este usor vascoasa, omogena, aducand foarte bine ca aspect cu laptele condensat. Cu laptisor de matca este hranit puietul de albine lucratoare, in primele trei zile de viata, dar si albina-regina (matca) a stupului, care asigura perpetuarea intregii colonii, de unde si numele acestui produs.
Conform nutritionistilor care i-au studiat proprietatile, laptisorul de matca este si cel mai puternic aliment-medicament din lume. Compozitiei chimice a acestui elixir al stupului i-au fost consacrate zeci si sute de studii, dar adevarul este ca inca se stie foarte putin despre continutul acestei paste albe-cremoase, secretata de albine. in principiu, laptisorul de matca este compus din 67% apa, 12,5% proteine, 11% zaharuri simple, 5% acizi grasi, vitamine din complexul B (B5 si B6, in special), minerale, enzime, hormoni, substante cu efecte antibiotice si antivirale. Ei bine, ultimele substante enumerate, adica hormonii (de fapt este vorba despre pro-hormoni, niste precursori ai hormonilor umani), enzimele si substantele antimicrobiene, sunt cele mai putin cunoscute si, totodata, cele care fac din laptisorul de matca un remediu cu o intensitate a actiunii terapeutice neobisnuit de mare. Cert este ca aceste substante sunt atat de valoroase, incat au declansat o adevarata revolutie in medicina. Ca urmare a acestei revolutii, si consumul acestui remediu a crescut, in prezent fiind comercializate, intr-o tara cum ar fi Japonia (unde s-au facut si cele mai importante experimente cu acest produs), anual, nu mai putin de 250 de tone de laptisor de matca. si aceasta, in conditiile in care laptisorul de matca este rar si scump, un stup producand intr-un intreg an cateva sute de grame din acest remediu.
Cum se administreaza
Trebuie spus ca rezultatele exceptionale obtinute in ultimii ani prin administrarea laptisorului de matca in diferite afectiuni sunt datorate, in primul rand, schimbarii opticii in ceea ce priveste administrarea acestui produs. Pana de curand, doza zilnica unanim acceptata din acest remediu era de 0,2 g, iar administrarea se facea mai ales sub forma de pastile cu laptisor de matca liofilizat (deshidratat) sau conservat in diferite forme. Aceste conceptii s-au schimbat total in ultimii ani, si aceasta datorita unor cercetatori cum ar fi dr. Shoei Furukawa si dr. Noriko Hattori din Japonia, dr. Stefan Bogdanof din Elvetia si, nu in ultimul rand, dr. Cristina Aosan din Romania. Acesti medici au demonstrat, in primul rand, ca pana de curand, laptisorul de matca a fost subdozat, cantitatea de 0,2 g pe zi fiind prea mica pentru a obtine rezultate terapeutice bune si fiind, totodata, insuficient fundamentata stiintific. in prezent, se administreaza cu succes si, important, fara nici un fel de reactii adverse, doze care pornesc de la 1 g (adica de cinci ori mai mari decat cele acceptate initial!) si ajung pana la 5 g sau mai mult. in plus, s-a observat ca laptisorul de matca liofilizat sau conservat in diferite forme da rezultate incomparabil mai slabe fata de laptisorul de matca crud, mai greu de depozitat (necesita o temperatura constanta de 1-4gr.C), dar foarte complex si puternic din punct de vedere terapeutic. Asadar, pentru a obtine efectele terapeutice cu totul deosebite despre care vom vorbi in acest articol, se recomanda administrarea a 1-5 g pe zi de laptisor crud de matca, in cure de 30-90 de zile, urmate de 10-30 de zile de pauza. (in anumite cazuri exceptionale, vom vedea ca se pot administra doze mult mai mari din acest produs, dar pe perioade scurte si cu pauze lungi intre ele.) Laptisorul crud de matca se ia pe stomacul gol, cu minimum un sfert de ora inainte de a manca.



Call Us