Laringovac
Vaccin viu liofilizat contra laringotraheitei infectioase aviare pentru găini.
Compozitia cantitativa şi calitativa (substanta activa, excipienti)
O doză conţine:
Substanţă activă:
Virusul laringotraheitei infectioase ,viu, atenuat, tulpina LTI-P ….min.10 la 2.5 DIE50* ….max.10 la 3.0 DIE50
*DIE50 = 50% Doze infecţioase pe ouă embrionate
Excipienţi:
Stabilizator PDZ (ST3) suport protector liofilizare (34% volum)
- Hidrolizat de cazeină: 18 mg
- Glutamat monosodic 0.10 %: 0,9 mg
- Lactoză: 68,4 mg
- Fosfat dipotasic (K2PO4): 1,13 mg
- Fosfat monopotasic (KH2PO4): 0,461 mg
Forma farmaceutica
Peletă liofilizată de culoare roşiatică.
Specii tinta
Găini (puii de găină şi tineret).
Indicaţii
Profilaxia specifică a laringotraheitei infecţioase aviare la găini. Imunitatea se instaleaza după 7 zile, şi este deplină după 14 zile post vaccinare şi durează 60 de zile.
La puii de carne vaccinul Laringovac conferă imunitate înpotriva laringotraheitei infecţioase până la sfârşitul perioadei de exploatare.
Cantitati de administrat şi calea de administrare
Programul de vaccinare:
Vaccinarea se efectuează începand cu vârsta de 4 săptămâni (28 zile). În situaţii epidemiologice speciale şi în efectivele de păsări unde boala a evoluat în anii precedenţi, vaccinarea se poate efectua începând cu varsta de 10 zile.
Revaccinarea se efectuează la 16-20 săptămani de viaţă.
Administrare:
Vaccinul se poate administra pe mai multe căi:
Individuală (intranazal sau oculoconjunctival)
- fiecare doză de vaccin se reconstituie în 0,1 ml diluant (echivalentul a 2 picături care se vor administra în fiecare ochi/nară câte o picătură de 0,05 ml)
În masă pe cale aerogenă (prin aerosoli)
- fiecare doză de vaccin se reconstituie în 0,2-2 ml apă distilată în funcţie de generatorul de aerosoli care generează microparticule 0.2 ml/doza.
RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ:
Se vaccinează numai păsările sănătoase. Se recomandă ca păsările dintr-o hală/adăpost să se vaccineze în aceeași zi. Timpul optim de vaccinare se stabilește în funcție de situația epidemiologică a efectivelor de păsări și a zonei unde acestea sunt crescute, fiind stabilit de medicul veterinar, care asigură supravegherea. Imunogenicitatea vaccinului poate fi redusă prin o manipulare și depozitare necorespunzătoare a vaccinului sau o administrare greșită.
CONTRAINDICAȚII:
Nu este indicată vaccinarea puilor din efectivele unde evoluează alte boli infectocontagioase parazitare sau nutrițional-metabolice.
Nu se recomandă administrarea de vaccinuri cu 10-14 zile înainte și după vaccinarea cu Laringovac.
REACȚII ADVERSE:
Rareori la 3-4 zile de la administrarea vaccinului Laringovac prin aerosoli pot apărea blefaroconjunctivite sau reacții respiratorii în proporție de 20-25% care se remit în 2-3 zile, iar consecutiv administrării intraoculare apar conjunctivite discrete într-un procent de 10-15%. Uneori păsările vaccinate prezintă reacții generale manifestate prin apatie și inapetență.
Pentru a evita reacțiile adverse post vaccinale la nivel respirator, în cazul administrării pe cale aerogenă se recomandă administrarea intranazală și/sau oculo-conjunctivală.
TIMP DE AŞTEPTARE:
Carne: 0 zile.
Ouă: 0 zile.
PRECAUŢII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE:
Se depozitează la 2 – 8 °C ferit de lumina solară directă.
A se păstra în flaconul original bine închis.
A se păstra și transporta în condiții de refrigerare.
Perioada de valabilitatea după diluare sau reconstituire: 2 ore
ATENȚIONĂRI SPECIALE:
Atenționări speciale pentru fiecare specie țintă:
Nu există.
Precauții speciale pentru utilizare:
Precauții speciale pentru utilizare la animale:
Un răspuns imun bun este rezultatul unei componente antigenice puternice și a unui sistem imun competent al organismului.
Vaccinul se administrează numai la păsări clinic sănătoase.
Se recomandă ca păsările dintr-o hală/adăpost să se vaccineze în aceeași zi.
Se vaccinează numai păsările sănătoase. Timpul optim de vaccinare se stabilește în funcție de situația epidemiologică a efectivelor de păsări și a zonei unde acestea sunt crescute, fiind stabilit de medicul veterinar, care asigură supravegherea. Imunogenicitatea vaccinului poate fi redusă prin o manipulare și depozitare necorespunzătoare a vaccinului sau o administrare greșită.
Precauții speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale:
Se vor respecta normele generale privind manipularea produselor biologice de uz veterinar. Se impune atenție sporită atunci când vaccinul este reconstituit și administrat. Pentru a evita contactul direct cu vaccinul pulverizat, purtați o mască de protecție adecvată la nivelul ochilor. Personalul operator cu sensibilitate crescută la una din componente trebuie să evite contactul cu produsul. În cazul inoculării accidentale, solicitați imediat sfatul medicului și prezentați-i prospectul produsului. După utilizarea vaccinului, mâinile se spală și se dezinfectează.
Utilizare în perioada de gestație, lactație sau în perioada de ouat:
Nu se vaccinează păsările în perioada de ouat.
Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune:
Nu sunt suficiente informații privind siguranța și eficacitatea acestui produs administrat simultan cu alte produse imunologice. Nu se recomandă administrarea de alte vaccinuri cu 10-14 zile înainte și după vaccinarea cu Laringovac.
Supradozare (simptome, proceduri de urgență, antidoturi), după caz:
Consecutiv administrării unei supradoze (10 doze) sunt întâlnite reacțiile adverse menționate.
Vaccinul viu liofilizat contra laringotraheitei infectioase aviare pentru gaini este o solutie eficienta pentru prevenirea bolii si mentinerea sanatatii gainilor. Este important sa se respecte indicatiile si modul corect de administrare, precum si conditiile de depozitare, pentru a obtine rezultate optime.