MASTIFF

Durata de citire: 2 minute

Dogue Anglais
ANGLIA
Rasă foarte veche engleză. Asupra originii ei sunt mai multe teorii: după Demacets acest câine ar descinde dintr-o rasă autohtonă Canis Familiaris Anglicus. După alţii, ar fi urmaşul câinilor asirieni introduşi în Anglia de navigatorii fenicieni veniţi din Tyr şi Sidon pentru comerţ ; iar după alţii, ar descinde din Molossul de Epir adus de legiunile romane. Toate aceste ipoteze sunt poate exacte, însă cert este că atât Molossul din Epir, cât şi câinii asirieni au acelaşi strămoş comun — Dogul de Tibet. De altfel, până în secolul al 16-lea, acest câine se numea „Moloss”, după ţinutul Molessie din Epir, ca dovadă a originii sale.
Câine folosit în luptele din arene şi în războaie. Astfel, în 1415 a participat la bătălia de la Azincourt, în cursul căreia o căţea Mastiff a scăpat viata stăpânului ei, Pierre Leigh ; de atunci, familia Leigh a devenit protectoarea acestei rase. În urma încrucişării cu Dogul spaniol a rezultat Perro da Sangre, câinele care a însoţit pe spanioli în cucerirea lumii noi. Mastifful a participat, în America, la războiul de secesiune. De la sfârşitul primului război mondial, Mastifful a decăzut în Anglia; în schimb, s-a răspândit în S.U.A.
Este un câine mare, masiv, viguros, simetric, bine construit, cu corpul puternic, musculos. Capul are aspect pătratic, fruntea plată, ridată când câinele este atent. Părul este scurt, tare şi des, nu prea fin, mai ales pe umeri, pe gât şi pe spate.
Are o înfăţişare măreaţă şi un caracter bun; este curajos, blând, docil, devotat, foarte prietenos cu stăpânul, însă periculos şi agresiv cu străinii şi teribil de furios când trebuie să lupte.
Excelent câine de pază şi ocrotire; poate fi utilizat şi ca bun însoţitor.
Înălţimea:                    Greutatea :
M. 70—80 cm                M. 75—90 kg
F. 70—80 cm                 F. 75—90 kg
Culoarea părului :
Cenuşiu, roşcat, vărgat, culoarea caisei ; masca neagră

Call Us