Meloxicam

Durata de citire: 4 minute

Meloxicam este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). La fel ca și alte medicamente din această clasă, meloxicam are efecte analgezice și antiinflamatorii prin inhibarea sintezei de prostaglandine. Enzima inhibată de AINS este enzima ciclo-oxigenază (COX). Enzima COX există în două izoforme: COX-1 și COX-2. COX-1 este responsabilă în principal de sinteza prostaglandinelor importante pentru menținerea tractului gastro-intestinal sănătos, a funcției renale, a funcției plachetare și a altor funcții normale. COX-2 este indusă și responsabilă de sinteza prostaglandinelor care sunt mediatori importanți ai durerii, inflamației și febrei. Cu toate acestea, se știe că există unele efecte comune ale COX-1 și COX-2 în anumite situații, iar activitatea COX-2 este importantă pentru unele efecte biologice. Meloxicam este relativ mai selectiv pentru COX-1 în comparație cu AINS-urile mai vechi, dar nu se știe dacă specificitatea pentru COX-1 sau COX-2 este legată de eficacitate sau siguranță. Meloxicam are timpul de injumatatire de 23-24 de ore la câini, 15 ore la pisici și 8,5 (cu o variație între 5 și 14,5) la cai. Meloxicam este puternic legat de proteine. Absorbția orală este aproape completă la câini atunci când este administrat cu mâncare.

Indicații și Utilizări Clinice

Meloxicam este folosit pentru a reduce durerea, inflamația și febra. A fost utilizat în tratamentul acut și cronic al durerii și inflamației la câini și pisici. Una dintre cele mai frecvente utilizări este osteoartrita, dar a fost folosit și pentru durerea asociată cu intervenții chirurgicale. Atât siguranța, cât și eficacitatea la câini, au fost demonstrate atât în tratamentul acut, cât și în cel pe termen lung. În studiile efectuate la câini, dozele mai mari (până la 0,5 mg/kg) au fost mai eficiente decât dozele mai mici, dar au fost, de asemenea, asociate cu o incidență mai mare a efectelor adverse gastro-intestinale. Utilizarea la pisici este limitată la utilizarea pe termen scurt sau la doze mici pe termen lung. La pisici, meloxicam are o eficacitate comparabilă sau chiar superioară cu butorfanolul în tratamentul durerii asociate cu intervențiile chirurgicale. Răspunsul acut la tratarea febrei la pisici a fost, de asemenea, demonstrat. La porci, meloxicam este eficient pentru sindromul mastită-metrită-agalaxie. La cai, meloxicam este eficient în tratarea durerii și inflamației asociate intervențiilor chirurgicale. În țările europene, este înregistrat pentru utilizare la cai, porci și bovine. În aceste țări, utilizarea aprobată este în terapia adjuvantă a bolilor respiratorii acute, diareei și mastitei acute. A fost, de asemenea, eficient în reducerea disconfortului asociat cu procedurile de decornare la bovine.

Reacții Adverse și Efecte Secundare

Principalele efecte adverse sunt de natură gastrointestinală, incluzând vărsături, diaree și ulcerații. Deoarece meloxicam pare să fie relativ mai prietenos cu COX-1, se așteaptă ca efectele adverse să fie mai puține decât în cazul altor AINS care nu sunt la fel de selective, dar acest lucru nu a fost demonstrat în studii clinice controlate. Toxicitatea renală, în special la animalele deshidratate sau la cele cu boli renale preexistente, a fost demonstrată pentru anumiți AINS. S-a raportat deteriorare renală la câini la doze de 0,3-0,5 mg/kg și mai mari. Ulcerații gastro-intestinale au fost observate când câinilor li s-au administrat doze ușor mai mari decât cele înregistrate. La pisici, la doze mari (de cinci ori doza), s-au raportat vărsături și alte probleme gastro-intestinale. Cu doze repetate (timp de 9 zile) de 0,3 mg/kg/zi la pisici, s-au observat mucoasă gastro-intestinală inflamată și ulcerații.

Interacțiuni Medicamentoase

Nu administrați împreună cu alte AINS sau cu corticosteroizi. Corticosteroizii au fost demonstrați a agrava efectele adverse gastro-intestinale. Unele AINS pot interfera cu acțiunea medicamentelor diuretice și a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).

Instrucțiuni de Utilizare

Medicația lichidă poate fi adăugată la mâncare pentru administrare. Când utilizați formularea lichidă veterinară, sticluța cu picurător este proiectată să elibereze 0,05 mg pe picătură sau o picătură pe fiecare kilogram de greutate corporală (două picături pe kilogram de greutate corporală). Respectați instrucțiunile producătorului atunci când utilizați seringa dozatoare furnizată cu produsul.

Monitorizarea Pacientului și Testele de Laborator

Monitorizați semnele gastro-intestinale pentru evidențe de diaree, sângerare sau ulcere gastro-intestinale. Din cauza riscului de leziuni renale, monitorizați periodic parametrii renali (consumul de apă, azotul ureic sanguin, creatinina și densitatea urinară) pe durata tratamentului.

Formulări

Meloxicam este disponibil în suspensie orală de 0,5 mg/mL (0,02 mg pe picătură), suspensie orală de 1,5 mg/mL (0,05 mg pe picătură), soluție injectabilă de 0,5% (5 mg/mL) și comprimate de 7,5 și 15 mg (preparat uman). În Europa, este disponibilă o suspensie orală de 15 mg/mL pentru cai.

Stabilitate și Pastrare
Meloxicam a fost formulat cu apă, gel de metilceluloză 1% și sirop simplu sau un vehicul de suspensoare și arome într-un raport de 1:1 la concentrații de 0,25, 0,5 și 1,0 mg/mL. Aceste formulări au fost stabile timp de 28 de zile la temperatura camerei sau la refrigerare.

Dozare pentru Animale de Companie
Câini

  • Doza inițială este de 0,2 mg/kg administrată pe cale orală (PO), subcutanată (SQ) sau intravenoasă (IV), apoi 0,1 mg/kg la fiecare 24 de ore PO, SQ sau IV.

Pisici

  • 0,05 mg/kg la fiecare 24 de ore PO, cu reducerea dozei în cazul tratamentului cronic. Tratamentul pe termen lung poate fi redus la 0,05 mg/kg la fiecare 48 de ore și chiar la fiecare 72 de ore PO. Doze unice de 0,15 mg/kg SQ sunt aprobate, dar pot fi administrate doze de până la 0,3 mg/kg SQ.

Dozare pentru Animale Mari
Porci

  • 0,4 mg/kg administrat intramuscular (IM), care poate fi repetat în 24 de ore.

Bovine

  • 0,5 mg/kg la fiecare 24 de ore administrat IV, IM sau SQ.

Cai

  • 0,6 mg/kg la fiecare 24 de ore administrat IV sau PO.

Perioada de aşteptare

Carne și organe: bovine – 15 zile, porcine – 8 zile, cabaline – 5 zile. Lapte: bovine – 5 zile. Nu este autorizată utilizarea la cabaline care produc lapte pentru consum uman.

Medicamente autorizate in Romania

Metaxx, Animeloxan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us