Animalele de companie si COVID 19?

Durata de citire: 4 minute

Nu exista pana acum dovezi clare ca pisicile si cainii ar putea imbolnavi sau infecta oamenii cu COVID 19
Comunitatea veterinara urmareste cu deosebit interes evolutia pandemiei de COVID-19, pentru a identifica riscurile pentru animale si posibila transmitere zoonotica. Cu unele exceptii, majoritatea infectiilor cu coronavirus (CoV), la animalele domestice, sunt asociate predominant cu bolile gastro-intestinale.
Pe 28 februarie 2020 Departamentul de Agricultura, Pescuit si Conservare  (DAPC) a dat publicitatii o declaratie potrivit careia un caine a fost testat pozitiv la SARS CoV2. Aceasta declaratie a ridicat multe semne de intrebare in randul iubitorilor de animale dar si din partea colegilor veterinari, cu privire la modul in care potentialele contaminari ale animalelor de companie ne-ar putea afecta, nu numai in Hong Kong ci si in intreaga lume.
Cazul despre care se afirma in declaratie este al unui catel din rasa Pomeranian in varsta de 17 ani, cu comorbiditati, care a fost trimis la DACP dupa ce proprietarul a fost testat pozitiv la COVID 19.  S-au recoltat probe orale, nazale si rectale exact cum se procedeaza pentru cazurile umane. Aceste probe au fost testate serologic, cultural si prin PCR, acesta din urma fiind considerat precis pentru COVID 19.  Probele recoltate din cavitatea bucala si nazala au iesit slab pozitive in cazul a 5 testari separate succesive pe o perioada de doua saptamani. O posibila contaminare de la om la animal a fost exclusa , iar recontaminarea nu a fost posibila deoarece animalul a fost tinut izolat in carantina in canisele guvernamentale. Aceste rezultate sugereaza o adevarata infectie, dupa cum au convenir expertii in virusologie si boli infectioase de la Universitatea din Hong Kong si OMS.
Desi rezultatele PCR au fost intotdeauna pozitive, este important de mentionat ca animalul a avut testele serologice si culturile negative pe toata perioada. Acest lucru ar sugera ca virusul nu a putut sa se dezvolte chiar si atunci cand a fost furnizat cel mai bun mediu posibil de crestere. De asemenea cainele nu a fost niciodata seroconvertit pentru a creea anticorpi impotriva virusului.
Aceste rezultate sugereaza ca animalul nu a fost niciodata contagios cu alte animale de companie sau persoane, iar infectia slaba nu a cauzat un raspuns imun la caine. Departamentul de Agricultura, Pescuit si Conservare a declarat ca animalul nu a avut niciodata semne clinice relevante. Dupa doua rezultate consecutive negative ale PCR din 12 si 13 martie 2020, cainele a fost eliberat din centrul de carantina si s-a intors acasa la stapanul recuperat, la momentul respectiv ambii fiind lipsiti de infectie cu COVID 19. Cu toate acestea, cainele a murit trei zile mai tarziu. Din pacate proprietarul nu a permis examinarea, dar dupa cum s-a raportat, decesul cainelui a fost foarte putin probabil sa fi fost asociat cu COVID 19.
Dupa acest episod, un alt caine s-a dovedit pozitiv pentru COVID 19, un ciobanesc german de doi ani, detinut de asemenea de un pacient cu COVID 19, Rezultatele PCR, serologice si culturale vor face mai multa lumina in acest caz. Pana in prezent, alti caini si pisici au fost testate PCR iar rezultatele au fost negative.
Studii aprofundate sunt planificate a se desfasura in Hong Kong pentru a intelege mai bine riscurile si consecintele infectiilor  SARS-CoV2 la animalele domenstice.
La fel ca in focarul SARS-CoV anterior din Hong Kong in 2003, unde un numar mare de animale de companie au fost infectate, dar niciodata nu s-au imbolnavit, nu exista dovezi precum ca pisicile si cainii ar putea imbolnavi sau contamina oamenii.

Bibliografie:
1. Ng O-W, Tan Y-J. Understanding bat SARS like coronaviruses for the preparation of future coronavirus outbreaks – implications for coronavirus vaccine development. Hum Vaccin Immunother 2017;13:186–9
2.  Su S, Wong G, Shi W, et al. Epidemiology, genetic recombination, and pathogenesis of coronaviruses. Trends Microbiol
2016;24:490–502
3. AFCD. Detection of low level of COVID-19 virus in pet dog. www.afcd.gov.hk/english/publications/publications_press/pr2335.
html (accessed 24 March 2020)
4. Wang W, Xu Y, Gao R, et al. Detection of SARS-CoV-2 in different types of clinical specimens. JAMA 2020; doi: 10.1001/
jama.2020.3786
5. Wang Y, Kang H, Liu X, et al. Combination of RT-qPCR testing and clinical features for diagnosis of COVID-19 facilitates
management of SARS-CoV-2 outbreak. J Med Virol 2020; doi: 10.1002/jmv.25721
6. www.afcd.gov.hk/english/publications/publications_press/pr2346.html

Articol publicat pe 27 martie 2020 in Veterinary Report



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us