OPTIPRIME

Durata de citire: 3 minute

DENUMIREA PRODUSULUI MEDICINAL VETERINAR
OPTIPRIME BOLI 50 buc.

COMPOZITIE
Fiecare bol conţine:
Substanţe active:
Sulfadiazină 1000 mg;
Trimetoprim 200 mg.
Excipienţii: Celuloză microcristalină, glicolat sodic de amidon, povidonă, lauril sulfat de sodiu, stearat de magneziu, polisorbat 80, lactoză, alcool.

INDICATII
OPTIPRIME boli este recomandat pentru tratamentul infecţiilor bacteriene sensibile la combinaţia de sulfadiazină – trimetoprim la viţei, miei, iezi, şi mânji. Poate fi de asemenea administrat pe cale intrauterină pentru prevenirea şi tratamentul infecţiilor sistemului reproducător la animale. Este indicat în metrite şi alte afecţiuni puerperale, mai ales a celor cauzate de retenţii placentare.

CONTRAINDICATII
Aceste boluri nu sunt indicate pentru tratamentul oral al infecţiilor sistemice la animalele cu rumen funcţional.
Reacţii adverse. Nu se cunosc.
Dacă observaţi reacţii grave sau alte efecte care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul veterinar.
Nu se utilizează în cazurile de hipersensibilitate la substanțele active sau la oricare dintre excipienți.

SPECII TINTA
Cabaline, bovine, suine, ovine şi caprine.

POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE DE ADMINISTRARE SI MOD DE ADMINISTRARE
Administrare per os: Viţei, ovine, caprine şi mânji: 1 bol/40 kg greutate vie / zi pentru 4-5 zile. OPTIPRIME® boli poate fi administrat aşa cum este cu mâna, cu aruncătorul de boluri sau dizolvate în apă. Este recomandat ca doza să fie distribuită în două, dimineaţa şi seara.
Administrare intrauterină:
Vaci şi iepe: 2 – 4 boluri;
Scroafe, oi, capre: 1 – 2 boluri.

RECOMANDARI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTA
Nu există.

TIMP DE ASTEPTARE
Carne: 5 zile.
Lapte: 48 ore.

PRECAUTII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE
A se păstra la rece, în loc uscat, protejat de lumină.

ATENTIONARE SPECIALA
Nu există.
Precauţii speciale pentru eliminarea produsului neutilizat sau a deşeurilor.
Solicitaţi medicului veterinar informaţii referitoare la modalitatea de eliminare a medicamentelor care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecţia mediului.

PREZENTARE
Cutie cu 5 blistere, fiecare cu 10 boluri.

Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune
A nu se administra simultan cu procain penicilina și produse care conțin ioni de calciu. Administrat simultan cu antioxidanți, biodisponibilitatea produsului este scăzută. Sulfonamidele pot crește activitatea furosemidului, diureticelor tiazidice, inhibitorilor de anhidrază carbonică si sulfoniluree.

PROPRIETĂȚI FARMACOLOGICE
Grupa farmacoterapeutică: Combinații de sulfonamide și trimetoprim inclusiv derivați
Codul veterinar ATC: QJOIEWIO

Proprietăți farmacodinamice
Sulfadiazina aparține grupului sulfamidelor, un grup de substanțe sintetice cu spectru larg antimicrobian care sunt antagoniste cu acidul 11-aminobenzoic, având ca rezultat inhibarea biotransformării acidului folic, care este necesar pentru creșterea și multiplicarea bacteriilor sensibile.
Trimetroprimul aparține diaminopirimidinelor, un grup de substanțe sintetice cu spectru larg antimicrobian care inhibă transformarea acidului dihidrofolic în acid tetrahidrofolic, care este necesar pentru biosinteza de purine, a acidului amino tiaminic și în sinteza de ADN la bacteriile sensibile.
Produsul este eficient împotriva unui spectru larg de bacterii Gram pozitive și Gram negative, incluzând următoarele: Escherichia spp., Salmonella spp., Pasteurella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Corynebacterium spp., Clostridium spp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Nocardia asteroides, Klebsiella pneumoniae, Shigella spp., Vibrio comma, Haemophilus spp., Bordetella spp., Proteus spp., Bacillus anthracis.
Combinația de sulfadiazină-trimetoprim prezintă activitate sinergică (sinergie amplificată), produce o dublă blocare în secvența de sinteză a acidului folic, astfel nivelul de activitate este de câteva ori mai mare decât cel obținut de fiecare substanță în parte.

Particularități farmacocinetice
Combinația sulfadiazină-trimetoprim este bine absorbită după administrarea orală, iar nivele ridicate apar în aproximativ 1-4 ore după administrare. Este apoi distribuită uniform în întreg corpul.
Sulfamidele sunt inițial acetilate și conjugate cu acid glucuronic iar trimetoprimul este metabolizat în oxizi și metaboliți hidroxilați. Combinația sulfadiazină-trimetoprim este excretată neschimbată prin filtrare glomerulară și secreție tubulară și metabolizată în ficat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us