Organismele Modificate Genetic
CE SUNT ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC (OMG) SI ALIMENTELE OBTINUTE DIN OMG?
OMG = organisme în care materialul genetic a fost modificat (ADN), într-un mod care nu se produce prin mecanisme naturale („tehnologii moderne”, „tehnologie genetica”, „tehnologie de recombinare a ADN”, „inginerie genetica”). Gene individuale, selectate datorita calitatilor lor, sunt transferate de la un organism la altul, chiar si între specii diferite. Rezulta crearea de plante modificate genetic, ale caror seminte sunt apoi utilizate la cultivare (culturi modificate genetic).
DE CE SE PRODUC ORGANISME MODIFICATE GENETIC ?
OMG se produc si se comercializeaza pentru a aduce avantaje producatorului si consumatorului de alimente obtinute din OMG. Avantajele înseamna: preturi mai mici, beneficii mai mari privind durabilitatea si/sau valoarea nutritiva.
Obiectivul initial a fost acela de protejare a culturilor, prin crearea rezistentei împotriva bolilor si daunatorilor la plante (insecte si virusuri), sau prin crearea unei mai bune tolerante la ierbicidele utilizate în agricultura.
– Rezistenta împotriva insectelor s-a obtinut prin încorporarea în planta utilizata ca materie prima pentru alimente, a unei gene ce induce producerea unei toxine, gena prelevata de la un microorganism (Bacillus thuringiensis – BT). Aceasta toxina este utilizata de mult timp ca un insecticid conventional în agricultura, fiind netoxic pentru consumul uman. Culturile MG care produc permanent aceasta toxina, s-au dovedit a avea nevoie de cantitati mult mai mici de alte insecticide, folosite pentru situatii specifice, când presiunea unor populatii mari de daunatori este mare.
– Rezistenta împotriva virusurilor se obtine prin introducerea de gene de la anumite virusuri care provoaca bolile plantelor. Cresterea rezistentei împotriva virusurilor face plantele mai putin vulnerabile la boli cauzate de acestea, marind astfel productivitatea.
– Toleranta la ierbicide se obtine prin introducerea unei gene de la o bacterie care manifesta rezistenta la unele ierbicide. În situatii în care a fost imperativa utilizarea ierbicidelor, cantitatile necesare de ierbicid au fost mult mai mici.
ALIMENTELE PRODUSE DIN OMG („ALIMENTE NOI”) SE EVALUEAZA DIFERIT DIN PUNCTUL DE VEDERE AL SIGURANTEI ALIMENTULUI, FATA DE ALIMENTELE TRADITIONALE?
Consumatorii considera, în general, ca alimentele traditionale, unele cu istorie de mii de ani, sunt sigure. Atunci când se realizeaza alimente noi, obtinute prin metode naturale, unele dintre caracteristicile cunoscute de la alimentele traditionale se modifica, în bine sau în rau. Autoritatile din domeniul controlului oficial al alimentului efectueaza curent analize de risc pentru alimentele traditionale. Este, desigur, nevoie de metode adecvate de analiza a riscului pentru alimentele noi. Toata lumea este de acord ca sunt necesare metode specifice de analiza a riscului si de aceea au fost elaborate metode specifice, riguroase, pentru OMG si pentru alimentele noi, obtinute din OMG, în relatia lor cu sanatatea animalelor si a omului, precum si cu mediul. Asadar, evaluarea la punerea pe piata a alimentelor este foarte diferita în cazul alimentelor traditionale, fata de cele noi, obtinute din OMG.
OMS are un program special pentru asistarea autoritatilor nationale în identificarea alimentelor care trebuie sa fie supuse evaluarii riscului, inclusiv pentru cele obtinute din OMG.
ALIMENTELE NOI, OBTINUTE DIN OMG SUNT SIGURE?
Obtinerea de OMG diferite presupune utilizarea de gene diferite inserate si tehnici diferite de transfer genetic. Alimentele obtinute difera între ele si siguranta lor se analizeaza de la caz la caz, fara a putea emite generalitati despre siguranta tuturor alimentelor din OMG. Alimentele noi din OMG care se comercializeaza în prezent pe piata mondiala au trecut faza analizelor de risc si nu prezinta riscuri pentru sanatatea populatiei. Nu exista înregistrate pâna în prezent informatii din care sa fi rezultat efecte negative asupra sanatatii omului, ca urmare a consumului de alimente din OMG, informatii provenind din foarte multe tari. Analiza continua a riscului, bazata pe principiile Codex Alimentarius si, acolo unde este cazul, monitorizarea post punere pe piata, trebuie sa stea la baza evaluarii sigurantei alimentelor obtinute din OMG.
CE EVOLUTII SUNT DE ASTEPTAT ÎN PERIOADA URMATOARE ÎN DOMENIUL OMG?
Este de asteptat ca lista cu viitoarele OMG sa includa plante cu rezistenta crescuta la boli si seceta, capabile sa furnizeze recolte cu niveluri nutritionale sporite, specii de peste cu caracteristici de crestere ameliorate si plante sau animale capabile sa produca proteine cu importanta medicala, cum ar fi chiar pentru realizarea de vaccinuri. FAO si OMS desfasoara continuu activitati privind evolutiile din acest domeniu.
Acest material utilizeaza un text de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru a oferi raspunsuri la întrebarile care se pun privind natura OMG si siguranta alimentelor ce contin OMG.