Pancreatita
Descriere:
Inflamație a pancreasului din cauza iritației țesutului cu enzime pancreatice, distrugere cu sau fără infecție bacteriană secundară, abcese.
Prezentare clinică
Câinii cu pancreatită acută prezintă anorexie, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră și letargie.
Sunt predispuși câinii supraponderali, câinii de rasă mică precum schnauzer pitic, câinii mai în vârstă și cei cu antecedente care consuma hrana cu grasimi multe. Câinii pot dezvolta ileus secundar, boală hepatică, obstrucție biliară, coagulopatii, coagulare intravasculară diseminată și aritmii cardiace. Vărsăturile sau durerile abdominale sunt mai puțin frecvente la pisici în comparație cu câinii. Pisicile pot prezenta semne de letargie, apetit scăzut, deshidratare, tahipnee și hipotermie. Grăsimile alimentare, traumatismele, substanțele chimice (azatioprină, organofosfați), herpesul sau FIP au fost, de asemenea, asociate cu pancreatita la pisici.
Agenți patogeni probabili
Pancreatita la câini și pisici este de obicei un proces steril care nu implică agenți infecțioși. Rareori, bacteriile precum aerobii facultativi gram negativi, anaerobii și enterococii se pot răspândi hematogen în pancreas.
Alte organisme asociate cu pancreatita includ Leptospira spp., Toxoplasma gondii și ciupercile (Cryptococcus neoformans). Infestarea cu dorlotul hepatic (Eurytrema procyonis) la pisici a fost, de asemenea, asociată cu pancreatita.
Diagnostic
Ecografia abdominală, CBC, imunoreactivitate asemănătoare tripsinei feline, iar imunoreactivitatea lipazei pancreatice trebuie efectuată. Diagnosticul la caini se pune pe baza ecografiei.
Pancreasul este vizibil și pare neomogen. Poate avea chisturi sau abcese. O biopsie pancreatică este este necesara la pisici, dar pisicile grav bolnave reprezintă riscuri la anestezice.
Amilaza și lipaza serică au o valoare mică. Leucocitoza și hiponatremia sunt în general prezente.
Terapia medicamentoasă empirică
Pancreatita este un proces steril care nu necesită antibiotice decât dacă este prezentă o boală severă sau există un abces sau o infecție concomitentă. Alimentele și lichidele trebuie reținute timp de cel puțin 4-5 zile. Terapia cu fluide, controlul durerii, antiemetice și inhibitori ai pompei de protoni trebuie administrate timp de 7-10 zile. Intervenția chirurgicală poate fi necesară în unele cazuri. Antibioticele care și-au demonstrat eficacitatea la oamenii cu pancreatită severă includ imipenemul intravenos și cefuroxima. Pentru pisicile cu dolme hepatice, praziquantel/pyrantyl/febantel poate fi administrat pe cale orală.
Bibliografie
- Son, T.T., Thompson, L., Serro, S., et al. (2010) Surgical intervention in the management of severe acute pancreatitis in cats: 8 cases (2003–2007). J Vet Emerg Crit Care, 20(4), 426–435.
- Steiner, J.M. and Williams, D.A. (1999) Feline exocrine pancreatic disorders. Vet Clin North Am Small Anim Pract., 29(2), 551–575.
- Vyhnal, K.K., Barr, S.C., Hornbuckle, W.E., et al. (2008) Eurytrema procyonis and pancreatitis in a cat. J Fel Med Surg., 10(4), 384–387.
Lasă un răspuns