Papagalul gri african (Psittacus erithacus)

Durata de citire: 2 minute

Combinatia perfecta de frumusete si inteligenta. Este foarte apreciat de iubitorii de pasari datorita capacitatii sale de a învata sute de cuvinte si melodii, fiind considerata cea mai vorbareata dintre pasari. Spre deosebire de unele specii de papagali, acestia sunt usor de întretinut si accepta, cu placere, compania omului. Se cunosc doua subspecii: papagalul gri african de Congo si papagalul gri african Timneh. Alta subspecie este Cameroon, care este putin mai mare decât cel obisnuit (Congo), având un colorit argintiu. Subspecia Ghana este mai mica decât Congo,fiind similara cu Timneh, dar are gâtul mai lung. În Europa, denumirea populara a papagalului gri african este Jako, nume dat de marinarii portughezi.
Descriere
Papagalul gri african de Congo are lungimea de 33-40 centimetri, deschiderea aripilor de 45-50 centimetri si cântareste 450-550 de grame. Femela este mai mica decât masculul, cu gâtul mai subtire si mai lung. Au pene gri, cu exceptia celor din coada, care sunt rosii, iar în jurul ochilor prezinta un inel alb. Ciocul încovoiat, de culoare gri închis, îl ajuta sa sparga nuci si seminte, precum si la catarat. Sunt pasari longevive, atingând si vârsta de 65 de ani.
Alimentatie
În libertate, Jako se hraneste cu seminte, fructe de padure si nuci. În captivitate se recomanda ca dieta zilnica sa fie completata cu fructe proaspete (mere, ananas, kiwi, mango) si cu legume (napi, morcovi, conopida). Lista alimentelor interzise cuprinde: ciuperci, avocado, ciocolata, ceapa, bauturi alcoolice). Este bine, de exemplu, ca acesta sa manânce 1/3 seminte speciale vitaminizate, legumele proaspete reprezentând 1/2 si 2/3 din ratia zilnica. Aceste pasari ajung la greutatea normala în jurul vârstei de patru-cinci ani, în primul an de viata crescând în greutate cu aproximativ 50 de grame.
Colivia
Acesti papagali au nevoie de o colivie spatioasa, chiar daca sunt lasati mult timp liberi, în casa. Colivia trebuie asezata într-un loc bine luminat, ferit de curent si trebuie sa-I permita papagalului sa-si întinda aripile si sa se catere. O colivie de calitate, usor de curatat si rezistenta este o investitie buna, pe termen lung. Stinghiutele din materiale dure nu trebuie folosite exclusiv, deoarece pot cauza rigidizarea încheieturilor si inflamarea picioarelor. Recipientele de apa si hrana se curata cu apa fierbinte si cu sapun, se clatesc bine si se reumplu zilnic.
Caracteristici
Papagalul gri african este o pasare foarte sociabila, având nevoie fie de compania unei persoane, fie de o pereche. Un papagal Jako are capacitatea de a imita si întelege diverse sunete si cuvinte. Poate învata aproxiamtiv 200 de cuvinte, campionul rasei, Prudle, a reusit sa rosteasca 1.000 de cuvinte. Din repertoriul lui fac parte sunete produse de telefoane si alte aparate.
__________________________________________Call Us