Parazitismul cu purici
Etiologie. Puricii sunt insecte hematofage ce fac parte din ordinul Siphonoptera, genul Ceratophyllus, paraziti temporali pe corpul animaleleor. Au corpul turtit latero-lateral, lipsit de aripi, aparatul bucal in forma de trompa, adaptat pentru intepat si supt si picioare lungi, adaptat pentru sarit.
Puricii sunt insecte cosmopolite, paraziteaza mai multe specii de animale si traiesc pe corpul gazdei mai multe saptamani. Intr-o perioada de 1-3 luni, o femela depune peste 1500 de oua in mai multe ponte, in blana animalelor, pe podea, sol sau pe obiecte. La 24 de ore dupa ce femela tanara a inceput sa suga sange, incepe sa-si depuna ouale in blana pisicii. Dupa 1-2 saptamani eclozioneaza larvele care se hranesc cu materii organice gasite in asternutul gazdei, dar principala sursa de hrana o constituie fecalele puricilor adulti care sunt bogate in substante nutritive provenite din sangele gazdei. Dupa mai multe stadii de evolutie, larvele se transforma in purici imaturi care pot trai saptamani sau luni fara sa se hraneasca.
Epizootologie.Parazitismul este in functie de anotimp, de temperatura mediului ambiant si de conditiile de igiena. Vara parazitismul este masiv.
Patogeneza. Saliva puricilor contine o polipeptida care se combina cu colagenl dermic, determinand o reactie de hipersensibilizare. Animalele hipersensibilizate reactioneaza intens chiar la infestatia foarte slaba (de un purice pe saptamana)
Cand parazitii sunt in numar mare , produc iritatii datorita intepaturilor. Puricii transmit frecvent diferiti agenti patogeni; virali, bacterieni si parazitari.
Tabloul clinic. Este dominat de prurit. apare anemia, slabire progresiva si o dermatita eritematoasa si papuloasa urmata de alopecie, crustizari si hipercheratoza.
La pisica dermatita papulo-crustoasa miliara este localizata pe gat si jumatatea posterioara a corpului.
Diagnosticul. Este usor de pus pe baza existentei puricilor, iar cand infestatia este slaba se scutura blana pisicii pe o hartie alba umectata in apa. Fecalele de purici lasa sa difuzeze pe hartie un pigment rosu maroniu.
Tratamentul. Vizeaza deparazitarea externa a animalului si a mediului de viata al pisicii.
Deparazitarea externa se poate face cu PET SPOT P ce contine un insecticid organo-fosforic (fenthion). Acest produs are o actiune de 4 saptamani, este bine tolerat de animal, chiar si in cazul tratamentelor repetate.
Produsul se aplica prin pipetare, direct pe pielea pisicii intre spete. Pisicile cu varsta de sub 1 an si cele cu greutatea sub 2kg nu se trateaza cu PET SPOT P
Combaterea fenomenelor alergice se realizeaza cu corticoizi (prednison 0.5-1 mg/kg, 1-2 zile) sau antihistaminice (romergan 1/2 tableta).