Păsările crescute în baterii sunt mai sănătoase

Durata de citire: 2 minute

Un studiu realizat în Suedia arată că găinile crescute în baterii sunt mai sănătoase decât cele crescute în sistemele alternative
Un studiu recent publicat în Acta Veterinaria Scandinavica de către cercetători de la Institutul Naţional Veterinar din Suedia documentează cauzele mortalităţii la găini crescute în baterii, la sol şi în aer liber, în perioada 2001 – 2004. Studiul a implicat 914 găini din 172 efective. In timpul perioadei de observare, 38% din cele aproximativ 5.5 milioane de găini din Suedia erau crescute în cuşti convenţionale-baterii, 18% în baterii îmbunătăţite şi 39% pe aşternut permanent. Pe parcursul celor patru ani, procentul de găini crescute în cuşti a scăzut de la 66.5% la 13,5%, cu o creştere proporţională în sitemul de creştere pe aşternut permanent şi a celui cu baterii îmbunătăţite.Bolile bacteriene diagnosticate au fost inclusiv E.coli, pasteurela, botulismul şi erizipel, şi împreună cu canibalismul şi parazitismul acestea au fost responsabile pentru mortalitatea semnificativ mai mare decât în bateriile tradiţionale. Găinile crescute pe aşternt permanent aveau o densitate de până la 30 cm pe cap de găină şi la recepţie de 45cm pe cap de găină. În cuştile convenţionale s-a alocat o suprafaţă de 24 cm pe cap de găină.
Studiul a arătat că găinile crescute în cuşti sunt mai puţin susceptibile de a fi expuse la paraziţi şi agenţi patogeni bacterieni şi agresivitate care rezultă în urma ciupitului este redusă în comparaţie cu sistemele de exploatare la sol. Majoritatea bolilor virale sunt transmise prin contact indirect şi circulaţia aerului. Studiul a confirmat faptul că sistemul de exploatare nu a fost implicat în incidenţă bolii de Newcastle.
În Statele Unite colibaciloza este întâlnită în sistemul de creştere la sol, dar poate fi controlată prin administrarea de vaccin atenuat cu E.coli,  în prezent pasteureloza nu este considerată ca fiind o problemă în Statele Unite în efectivele de găini ouătoare crescute la sol.

Sursa: www. worldpoultry.com


Call Us