Pesta africană a calului

Durata de citire: 2 minute

Este o boală de natură virală, specifică solipedelor, cu caracter endemic pe continentul African, caracterizată prin forme evolutive, acute şi subacute, asociate cu febră, tulburari respiratorii, edeme ale ţesutului conjunctiv subcutanat, cu transmitere prin intermediul insectelor hematofage, cu precădere cele din genul Culicoides.
Din punct de vedere economic, boala este foarte păgubitoare în zonele afectate deoarece produce pierderi prin mortalitate în procent de cca. 90% în efectivele de solipede.
Apariţia bolii poate fi favorizată de condiţiile climatice cum ar fi alternanţa perioadelor cu cantităţi însemnate de ploi şi umiditate crescută cu perioade secetoase , cu temperature crescute.
Agentul cauzal al bolii este un Orbivirus, din familia Reoviride, care prezintă nouă tipuri imunologic distincte.
În condiţii naturale sunt receptive solipedele şi carnasierele. Dintre solipede cel mai sensibil este calul, apoi catârul, bardoul şi măgarul. Câinele se poate infecta prin consumul de carne provenind dela animalele bolnave. Zebra este rezistentă la infecţia cu virusul pestei evine, rareori infectându-se , în acest caz fiind prezentă doar febra, fără semne clinice.
Boala are evoluţie enzootică, mai ales in sezoanele calde şi cu umiditate mare, transmiterea bolii de la animlele bolnave facându-se cu precădere prin intermediul insectelor hematofage nocturne din genurile Culicoides, Stomoxis, Tabanus.
Episoade de boală severe s-au semnalat în Africa Subsahariană, în Africa de Nord (1965, 1989-1990), în Asia (1959-1961) şi Europa (Spania-1966, 1987-1990, Portugalia-1989).
Profilaxie. În ţările indemne se aplică toate măsurile necesare pentru prevenirea introducerii bolii prin importul de ecvidee, mai ales prin aplicarea carantinei la animalele nou importate, dezinsecţia şi dezinfecţia riguroasă a adăposturilor.
Imunoprofilaxia constă în utilizarea vaccinurilor vii modificate sau inactivate
Combatere şi eradicare. În focar animalele bolnave se tratează simptomatic iar cele sănătoase se vaccinează de necesitate. Asocierea vaccinării se face cu măsuri de profilaxie generală vizând combaterea insectelor hematofage şi dezinfecţia .

Material preluat din arhiva ANSVSA


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us